Att välja rätt bok

Inspirerad av gårdagens bokbloggsjerka och kommentarer/diskussioner kring den så har mina tankar spunnit vidare. Vad är det som gör att vi väljer en bok? För mig är det viktigt att komma ihåg varför jag läste en viss bok, eller hur den hittade till mig, så det är en av de saker jag valt att ta upp i mina korta minnesanteckningar över de böcker jag läst.

Å ena sidan så lyssnar jag på vad andra säger. ”Andra” kan var i princip vem som helst: lärare, familj/vänner, kolleger, bloggar, tidningar eller den gamla dethärbörduhaläst-normen.

Å andra sidan så styrs jag av impulser. Förutom vid bokrean så handlar jag alla mina böcker på nätet. Japp, så är det. Ett par gånger per termin tar jag ett tidigt morgontåg till en annan ort i Sverige där min skola ligger. Då kommer jag alltid in till centralen i god tid och roar mig med att scanna alla hyllor på Pocketshop i väntan på avgång. Mina ögon noterar välkända titlar som jag tipsats om på annat håll men de studsar också till vid anblicken av ett spännande omslag. Inte spännande som i deckare utan spännande som i intressant, tilldragande, lockande och jag får en känsla av att ”den där boken gillar nog jag”. Då plockar jag ner den från hyllan och läser om den på baksidan. Ibland stärks jag i min övertygelse att boken är något för mig men andra gånger känner jag ett nähepp och letar vidare. Jag undrar hur många böcker som gått förbi mig på grund av en tråkig baksidestext.

För några dagar sedan var jag på en bokcirkel och pratade om Jane Eyre. Vi hade tre olika utgåvor framför oss. Jag minns inte exakt men på en av de fanns en dassig baksidestext som sa någonting om att det var en kärlekshistoria. Jag hade aldrig tagit med mig den boken hem från affären (bildigt talat eftersom jag ju nästan aldrig handlar i affären) och då kunnat missa en, i mitt tycke, fantastisk bok.

Jag har också valt en bok på grund av omslag och intressant baksidestext, som sen inte passat mig. Visst blir det så.

En bok är ett konstverk men också en produkt som ska säljas. Det är förmodligen alla gånger inget lätt jobb att få ihop en förpackning (format, omslag, baksida) som säljer och helt omöjligt att få ihop en som lockar alla. Eftersom att alla består av en massa olika jag vilka alla har olika åsikter.

En reaktion på ”Att välja rätt bok

  1. Pingback: Har du svårt att välja bok? « Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s