Frågor till Tartt besvarade av mig

Jag hänger på den s.k. Tartt-enkäten via Dark Places svenska översättning av Bookbirds initiativ att knycka några frågor som Donna Tartt besvarat i New York Times.

Vad läser du just nu? Läser du helst en bok i taget? 
Jag läste precis ut Madame Bovary igår och läser i Dear life då och då. Det händer ganska ofta att jag läser i flera böcker samtidigt då jag kanske har någon på paddan, någon på nattduksbordet och någon i väskan men oftast fastnar jag ändå mest i en bok i taget och prioriterar den.

Bästa boken du läst hittills i år? 
Helt klart Tillbaka till henne!

Vilka är dina favoritförfattare?
Hm, det går långsamt framåt med mitt favoritskapande. Haruki Murakami & Sara Lövestam säger jag stensäkert i dagsläget.

Läser du någonsin självhjälpsböcker? Kan du rekommendera något inom genren? 
Ja, för några år sedan gjorde jag stora förändringar i mitt liv och läste då ett par och köpte några till som jag aldrig läste. Jag gillade en som handlade om att strukturera projekt men minns inte vad den hette och har väl i och för sig inte haft särskilt stor användning av den.

Finns det några böcker som vi kan bli förvånade över att hitta i din bokhylla?
Nja, jag har kopiösa mängder kokböcker som jag alla fått i present, ett gäng fackböcker om olika husdjur, växter och virkning och ett gammalt trasigt ex av Sibyllans hemligheter. Annars är det blandat med skönlitteratur för både stora och små samt gamla och nya skolböcker/kurslitteratur.

Vilka slags historier dras du till?
Berättelser där personer står i centrum och jag lär känna dem och känner med dem.

Några du undviker?
Deckare och spänningsromaner där det är någon gåta som ska lösas och man eg. bara kan hoppa fram till slutet direkt.

Hur organiserar du ditt hemmabibliotek?
I teorin enligt en rad olika principer där jag skiljer på kategorier, format och olästa/lästa praktiskt fördelade mellan Expedit och Billy. I praktiken blandar jag alla dessa hejvilt, både stående och liggande och har dessutom en trave i sovrummet och en i vardagsrummet. Men jag har åtminstone ett för bokförvaring avsett litet utrymme som vi kallar bibliotek.

Behåller du böcker eller ger du bort dem?
Först behöll jag allt. Sen flyttade jag hemifrån och bytte bostad gång på gång och gjorde mig av med så mycket tillhörigheter som möjligt. Nu för tiden samlar jag igen men jag behåller inte sådana jag ogillar och det händer att jag ger bort sådana jag gillar så att jag sen måste köpa nya.

Identifierade du dig med några litterära figurer när du var barn? Vilka var dina hjältar?
Nä, om man inte räknar en önskan att få en egen häst som alla fick på ett eller annat vis i hästböckerna.

Om du fick träffa vilken författare som helst, död eller levande, vem skulle det bli?
Jag nöjer mig med att läsa böckerna, det är dem jag vill åt.

Besvikelserna, de överskattade böckerna, de som helt enkelt inte är så bra: vilken bok kände du att du borde gilla (fast du inte gjorde det)?
Drömbokhandeln hade jag hört mycket lyriskt om men den var inte alls vad jag förväntat mig och jag läste aldrig ens ut den.

Senaste boken du lade åt sidan utan att läsa ut?
se ovan

Om du fick vara vilken karaktär som helst ur litteraturhistorien, vem skulle du välja?
Oj, jag förälskar mig snarare i karaktärer än att vilja vara någon.

En bok du alltid tänkt läsa men inte kommit dig för att läsa ännu?
*host* Den hemliga historien, fast inte alltid utan, lyssna på det här: Jag kände överhuvudtaget inte till den innan jag läste om den i bif (biblioteket i fokus) typ förra eller förrförra året!

En bok du skäms över att du aldrig har läst?
Jag skäms inte, jag blir bara stressad över allt jag vill läsa.

Vad ska du läsa härnäst?
Plommonträdet samt fortsätta på Dear life!

2 reaktioner på ”Frågor till Tartt besvarade av mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s