Litterära utmärkelser – julkalendern i backspegeln

Idén till denna kalender fick jag då Lyran i en tematrio frågade efter prisbelönta böcker och jag insåg att jag inte hade någon vidare aning om hur många dylika jag faktiskt läst. Jag insåg att jag helt enkelt blev tvungen att forska i det hela och vad passade då bättre än en 24 dagars djupdykningsturné i olika litterära utmärkelser.

Jag började med att plocka ut några av de stora priserna vilka jag tyckte att jag faktiskt borde känna till lite bättre. Därefter fyllde jag på med sådana jag tyckte lät intressanta, udda, hade spännande namn och så försökte jag dessutom få en viss geografisk spridning på dem även om tonvikten nog hamnade på Norden/Europa eftersom det är de priserna som vi hör mest talas om.

Själva kalenderinlägg var ganska krävande att skriva eftersom jag blev tvungen att göra faktaefterforskningar, även om jag förvisso i största utsträckning använt mig av olika wikipediakällor. Samtidigt har det varit intressant att få en inblick i hur ofantligt många litteraturpriser det faktiskt finns runtom i världen. Mina inlägg blev nog generellt kortare och kortare med ökad arbetsbörda i form av julförberedelser och studieuppgifter. Dessutom kunde jag via besöksstatistiken se att det inte var alltför många som liksom jag fann detta intressant! Om det blir en kalender nästa år så blir det nog en med luckor där jag mer bara kan blajja mer mina egna tankar och funderingar men samtidigt tyckte jag att det blev lite stressande/pressande att ha ett krav på mig att jag varje dag skulle spotta ur mig ett inlägg som tog åtminstone 30 minuter att skriva och där livet ofta hade andra göromål i sikte för mig.

Slutligen får jag då dra slutsatsen att pristagarverk/pristagande författare förvisso finns bland mina lästa böcker men det är oftast inget avgörande kriterie för mig när jag väljer en bok att läsa. Dock kan listorna över nominerade och pristagare vara en tipshjälp om man känner att man är nyfiken på en viss typ av litteratur eller kanske böcker från ett visst land etc. Jag kommer nog också att fortsätta ha en halvdålig koll på de litterära utmärkelserna, om än lite bättre, och tackar boblmaf för att ni påminner mig hela tiden när det är nomineringar och prisutdelningar på gång.

Ett pris jag faktiskt ska försöka att hålla koll på och där jag vill prova att läsa någon nominerad är det nyinstiftade australiensiska The Stella Prize vilket delas ut till kvinnliga författare från kontinenten. Jag är riktigt dålig på att läsa australiensiskt så förhoppningsvis hittar jag något där!

6 reaktioner på ”Litterära utmärkelser – julkalendern i backspegeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s