Lesbisk Madicken provocerar

Igår lade jag mig i en diskussion i en litteraturgrupp på facebook. Jag brukar aldrig orka tjafsa med folk just där då jag vet att det är menlöst men jag blev så triggad så jag inte kunde låta bli. Tråden startade med att någon lite på kul undrade hur det gått för Madicken som vuxen. En kvinna svarade att Madicken blev ihop med Mia. Varpå en annan kvinna utryckte att det var en larvig idé och att det inte någonstans uttryckts att Madicken var lesbisk. Det som triggade mig var hennes ”larvigt” och jag skrev bl.a. att jag tyckte det var onödigt att utgå ifrån ett heteronormativt perspektiv samt att många hbtq-personer inte är öppna med sin sexuella läggning eftersom det fortfarande finns ett stigma kring detta i samhället så hur kan vi säkert veta vad som gällde för just Madicken?

Då kom ytterligare en kvinna om i diskussionen och uttryckte att det var ”tröttsamt att genusidentitet måste ältas” och strax därefter en annan kvinna som menade att vojne, vojne, måste vi få in genusdiskussioner här i vår bokgrupp. Till sist försvann hela tråden, jag vet inte om det var trådstartaren eller gruppens admins som tog bort den.

Mitt svar är dock: Ja, det måste vi. Vi måste få in diskussioner om genus, ras, klass och allt annat precis överallt för det är en så stor del av världen. Att bara blunda för allt utanför sin egen sfär och vägra att ens försöka vilja förstå hur det kan vara att inte vara vit, cis, heterosexuell, utan funktionsvariationer och ekonomiskt tryggad är trångsynt och respektlöst. Världen är full av maktordningar, både synliga och osynliga, och de kommer inte bara att försvinna av sig själva så att världen *poff* blir mer jämställd och jämlik.

Vygotskijs proximalszonsteori handlar om vad en människa kan göra utan hjälp eller med hjälp. Med hjälp av någon som kan lite mer så utvecklas man helt enkelt lite mer och det är i sociala interaktioner och genom språket som lärandet sker. Genom att lyfta det intersektionella perspektivet gång på gång så skapas förhoppningsvis ökad kunskap, tolerans och förståelse så att vi får en mer medmänsklig värld. 

Så ja, vi måste prata om det, just här, just nu och alltid.

2 reaktioner på ”Lesbisk Madicken provocerar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s