Klassificering, genrer och Jane Eyre

Har ikväll varit på utomordentligt trevligt bokprat. Anledningen till träffen var Jane Eyre vilken vi avhandlade men vi svävade också ut i många andra bokrelaterade ämnen. En återkommande fråga var klassificering, genrer och diskussioner kring detta.

Jag har alltid undrat vad som gör en bok till en klassiker. Å ena sidan kan man ju diskutera vad en klassiker är vilket jag hittade många röster om på nätet. En flitigt återkommande definition var  författaren Italo Calvinos:

En klassiker är en bok som aldrig slutar säga vad den har att säga.

Å andra sidan är jag väldigt nyfiken på vad det är som gör att en bok lever kvar i åratal och generationer. Exakt vad i Jane Eyre är det som gör att den läses om och om igen?

Nu för tiden ges det ju ut så otroligt många böcker. Hur många av dem kommer att bli klassiker? Måste man komma med ”något nytt” i en bok för att den ska ha en chans att bli en klassiker?

En annan sak som diskuterades var, indoktrinerad som jag är just nu av skolarbetet, flick- och pojkböcker. Är Jane Eyre en flickbok? Är Jane Eyre chick lit? Är flickbokens förlängning chick lit? Vad är då motsvarande för pojkböcker?

Edit: Det finns uppenbarligen något om heter lad lit!

En reaktion på ”Klassificering, genrer och Jane Eyre

  1. Pingback: Tematrio – svenska litterära klassiker « Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s