Mina läsutmaningar 2012 – resultat

Jag var ju tvungen att vänta in i det sista för att hinna läsa ut en bok till så nu presenterar jag facit för mina läsutmaningar 2012. Det var första året jag någonsin  hoppade på något dylikt, måhända för att jag ju inte bloggat tidigare 🙂 och jag tycker väl att resultatet blev godkänt: 13 avklarade böcker av 20 anmälda. Inte så väldigt starkt godkänt men ok!

Strindbergsutmaningen hos ord och inga visor:

 1. Hemsöborna (28 jan)
 2. En dåres försvarstal
 3. Röda rummet

Jag fick en väldig mersmak för Strindberg trots att det enda jag egentligen gjorde var att läsa om samma bok jag läst i högstadiet för länge sedan men det kom hela tiden så mycket annat i vägen. Om det räknas så såg jag åtminstone pjäsen Tribadernas natt på Stadsteatern.

Samboutmaningen

 1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson (29 dec)
 2. Snabba Cash av Jens Lapidus (16 dec)
 3. Shutter Island av Dennis Lehane (30 mars)

Det här var en egen idé jag fick att låta sambon plocka ut tre böcker ur sin bokhylla som han tyckte jag skulle läsa. Jag var väldigt motiverad att bredda min egen läsning när jag gick in i 2012, inte för att den dittills varit särskilt snäv (jag hade förvisso läst väldigt lite överhuvudtaget under många år) utan för att jag bara ville utmana mig själv på alla håll och kanter som ett led i min personliga utveckling. Med facit i hand så gillade jag inte just de här böckerna särdeles mycket men det finns massor av andra böcker i hans bokhylla om jag vill läsa.

Haruki Murakami-utmaningen (mer info här)

 1. 1Q84: första boken av Haruki Murakami (22 juli)
 2. 1Q84: andra boken av Haruki Murakami (31 juli)
 3. 1Q84: tredje boken av Haruki Murakami (5 aug)

Här fick man läsa vad som helst och så många man ville av Murakami så jag satsade på 1Q84-serien eftersom att det var i princip den jag hade kvar oläst på svenska.

Deckarutmaningen

 1. Mörk jord av Belinda Bauer (25 juli)

Ännu ett eget påfund som gick ut på att ta reda på om min skepsis till deckare var grundad i något eller bara en fördom. Resultatet av denna inte alltför kvantitativa undersökningen styrker att jag inte har en förkärlek för denna genre. Jag kan inte sätta fingret på det och gör säkert nya försök i framtiden men jag vidhåller att deckare inte är min kopp te än så länge.

Ungdomsboksutmaningen

 1. Boktjuven av Markus Zusak
 2. Jellicoe Road av Melina Marchetta (3 juni)
 3. The Fault In Our Stars av John Green

Ytterligare en egen utmaning. (Jag sa ju att jag skulle utmaningsbomba mig själv!) Den här utmaningen gick ut på att undersöka min inställning till ungdomslitteratur vilken jag inte var alls särskilt bevandrad i vid årets början. Nu läste jag inte så många just på den här listan men jag har läst en hoper andra böcker som klassas som ungdom/crossover/YA och jag har gillat de allra flesta väldigt mycket. Däremot kan jag fortfarande inte hålla isär nyss nämnda genrer om de ens ska hållas isär.

Klassikersommar hos Lyran

 1. Alice i underlandet av Lewis Carroll
 2. Mrs Dalloway av Virginia Woolf (22 juli)
 3. Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov
 4. Kallocain av Karin Boye

Den här utmaningen blev riktigt misslyckad men det kom lite annat emellan under sommaren. Det här är dock böcker som jag verkligen vill läsa och de står kvar på min att läsa-lista.

Tre på tre hos Pocketlover

 1. En komikers uppväxt (10 sep)
 2. Ett ufo gör entré (27 okt)
 3. Jenny(30 nov)

Det här var en utmaning i perfekt format som jag gjorde det ganska lätt för mig att lyckas med och jag hänger gärna på igen!

Så – 4 avklarade utmaningar av 7 antagna. Vad lär jag mig av det då? Att det var ett roligt sätt att läsa böcker på även om det ofta OFTA kom andra böcker i vägen. Jag är en sucker för planering och listor och den största glädjen sitter nästan i förberedelsefasen även om ett lyckat resultat självklart tillfredsställer. Jag kommer inom snar framtid att presentera mina utmaningar för 2013 och förmodligen kommer den listan att fyllas på under året!

4 reaktioner på ”Mina läsutmaningar 2012 – resultat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s