Tematrio – Island

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser handlar om Island:

Berätta om tre bra isländska romaner eller andra texter eller om tre du skulle ha lust att läsa.

Min blogglust har trots vind i seglen inte riktigt återkommit och det är framförallt ett stort antal oskrivna recensioner som hänger över mig och lusten. Men när tematrion handlar om Island, mitt resmål för sommaren, så känner jag mig ändå manad att vara med. Jag har hittills, alldeles snart, precis läst två isländska böcker och jag har ytterligare två i läshögen. De böcker jag tänkte rada upp här är dock sådana som jag själv inte läst och är nyfiken på och som ännu inte återfinns i läshögen:

  1. Stormland av Hallgrimur Helgason
    Bödvar är lärare och bloggare på Island. Han blir avskedad från sitt arbete p.g.a. att han försöker härda sina elever genom kallbad och livsfarliga exkursioner. Detta ökar hans aggressivitet och han stöter bort alla i sin närhet.
  2. Gift för nybörjare av Eirikur Örn Nordahl
    Halldór är arbetslös och bosatt i Reykjavik. Någonting är fel i hans liv, men han måste lista ut vad. Halldór delar lägenhet med filosofistudenten Dísa som nyligen har förlorat sin dotter i en tragisk bilolycka. Eft­er att Dísa dragit hem en synnerligen gi­ftig taggbuske till lägenheten, och senare också genusvetenskapsstudenten Högni, blir Halldór plötsligt oförmögen att lämna hemmet och utvecklar ett ohälsosamt intresse för att bruka gi­ft.
  3. Tystnaden av Vigdis Grimsdóttir
    Isländska Linda föddes samma dag som Tjaikovskij men hundra år senare. Hon umgås nästan bara med sin farmor. Deras relation är minst sagt speciell. Alla tror att farmodern är stum, men hon talar med Linda och sin bästa väninna. Väninnan heter Anastasia och är också farmor – till Tjaikovskij. Lindas liv börjar allt mer följa den berömde kompositörens öde. Farmoderns påverkan på Lindas liv blir allt starkare och underligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s