Att spara sina boktips: lösningen

Häromveckan klurade jag på hur jag skulle spara mina boktips. Nu har jag bestämt mig. Jag blev ju lite inspirerad av ett inlägg på Book Riot där en skribent skrev att hon hade en Goodreads-lista med max 100 böcker i och där en in betydde en ut. Tanken var att listan skulle vara hyfsat aktuell och motsvara ens nuvarande boksmak. Vill du veta mer så läs mitt länkade inlägg här ovan.

Jag har sedan flera år ett konto på Librarything vilket fungerar ungefär som Goodreads. Nu skaffade jag t.o.m. ett konto på Goodreads eftersom att ”alla andra har ju det” och det var sas att det var enklare att socialisera där men till sist bestämde jag mig för att inte satsa på det utan hålla fast vid LT vilket jag faktiskt gillar. Well, jag har de senaste dagarna, och håller fortfarande på, att uppdatera mitt LT-bibliotek. Det visade sig att jag inte gjort det på fyra år! Det var väl sista året i skolan som tog musten ur mig och sen vet ni hur det blir, skjuter man på något för länge så blir det ett jätteprojekt.

Detta jätteprojekt är jag alltså mitt uppe i just nu och jag håller på att lägga in alla böcker som tillkommit de senaste fyra åren samt tar bort de som rök i julens utrensning. Tanken med LT är att du ska kunna katalogisera dina böcker sjukligt noggrannat (om du vill) och jag hade tidigare ett lite krångligare system där jag angett om en bok stod i min hylla, i sambons, var en lånad bok etc. Nu tänkte jag efter och bestämde mig för att jag struntar i detta. Jag körde lite mer på Goodreads-tänket och har numera bara två kategorier: Your library, vilket är i princip alla böcker jag läst, samt To read som är de olästa böcker som jag äger i fysisk eller elektronisk form.

Sen kommer vi till det där som rubriken antyder, att spara sina boktips. Det fanns redan en kategori som heter Wishlist vilken jag ämnar använda mig och där alltså ska lägga in de böcker jag hittar som jag tänker att wow, den här måste jag komma ihåg. Det hela förenklas av att LT har en app (som de kanske haft länge men som jag upptäckte nu) och mobilen har man ju typ alltid med sig så då kan jag bara skriva eller scanna in intressanta böcker direkt i appen och så hamnar de i min Wishlist.

Nu är det här ingen rocket science och flera av gör säkert redan så här och Goodreads har förmodligen samma funktioner men för mig kändes det skönt att hitta en form som passar och appen underlättade verkligen. Jag har i nuläget inte bestämt om jag ska ha någon gräns på maxantal böcker där, det brukar ge med sig själv då böckerna tappar i intresse.

Eftersom jag det här året ska plugga lite genusvetenskap och jag känner att det finns så otroligt många böcker på ämnet att läsa så gjorde jag också en Wishlist Feminism där jag sparar alla de tipsen. Jag hade en gång en plan på att försöka läsa alla böcker i Feministbibliotekets kanon och det här blir liksom min egen lista över feministiska böcker jag tycker jag bör läsa.

Besök gärna mitt bibliotek på Librarything, jag heter Bokdivisionen där också.

4 reaktioner på ”Att spara sina boktips: lösningen

    1. Haha. Jag ser LT lite som ett komplement till bloggen. Det är lätt att söka bland mina lästa böcker där. Sen kan man ju addera så mycket info som man vill. Att bara blippa in boken går fort. Jag vill gärna ha lite mer info men använder absolut inte alla features som går.

  1. Pingback: Att spara sina boktips: uppföljning | Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s