En smakebit på søndag: Modet att köra

en smakebit

Det var ett tag sedan jag deltog i En smakebit på søndag. Numera är Flukten fra virkeligheten tillbaka och delar på värdskapet med Betraktninger som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok du läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Just nu försöker jag avsluta både Modet att köra och Dude you’re a fag. Jag väljer att plocka en smakbit från den förstnämnda. Modet att köra handlar om bokens författarinna Manal al-Sharif som 2011 arresteras för att ha kört bil i sitt hemland Saudiarabien. Hon har dessutom filmat det och postat på Facebook och YouTube. Manal släpps snart ut men blir en frontfigur för motståndet mot regimens kvinnoförtryck och hon lever idag i Australien.

Boken handlar dock mest om hennes uppväxt och liv fram till bilkörningen och smakprovet kommer från kapitel 3 vilket handlar om Manals barndom. Hon har berättat om en saga om en arabisk prins som en dag, helt oprovocerat, får en örfil av sin informator vid lektionens början. När prinsen sedermera blir kung frågar han ilsket informatorn om örfilen varpå denne svarar i stil med att den som en gång upplevt orättvisa aldrig kommer att utsätta andra för samma sak och sensmoralen lyder: tack vare detta regerade kungen alltid rättvist.

Det går inte ännu att säga hur många i min generation som lärt sig att avsky orättvisa på grund av den misshandel, de utskällningar och den allmänna grymhet vi utsattes för som barn. Men jag vet att jag själv har gjort det, och den lärdomen kommer jag alltid att bära med mig.

Nu betyder inte detta att Manal förespråkar aga. Själv undrar jag hur stor andel som aktivt tar avstånd från detta efter att ha själva ha blivit utsatta för det och hur stor andel som för arvet vidare och i sin tur slår sina barn pga att de blivit så förminskade som människor under sin egen barndom att de växer upp till trasiga människor.

27 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Modet att köra

  1. paulamerio

    Tänkvärd bok, nu har ju kvinnor alldeles nyligen fått laglig rätt att ta körkort och köra bil. Men även det har sina restriktioner. Jag blir väldigt ledsen när jag läser om kvinnoförtryck. Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s