Lästips på temat hållbart mode

För dig som liksom jag är intresserad av hållbart mode och vill läsa mer kommer här några tips!

De senaste dagarna har jag recenserat ett par böcker på ämnet:

The Curated Closet av Anuschka Rees tar inte specifikt upp hållbarhet så mycket men det är en fantastiskt bra källa till kunskap och inspiration när du verkligen vill ta tag i din garderob och/eller hitta din personliga stil. För mig var den steg 1: Tänk efter före!

 

 

Slow fashion av Jennie Johansson & Johanna Nilsson är en heltäckande bok om modebranschen: modeindustrins miljökonsekvenser, olika materials miljömässiga effekter, miljömärkningar, hur du kan tänka när du ska handla kläder, hur förhåller du dig själv till mode samt hur du tar hand om och lagar dina befintliga kläder. Det här är en jättebra introduktion till konceptet hållbart mode, eller just slow fashion.

Modeslavar av Moa Kärnström & Tobias Andersson Åkerblom är för dig som vill djupdyka i fast fashion-branschens effekter för både miljön och villkoren för dess arbetare. Du får även en intressant bakgrund i form av den svenska klädindustrins historia.

 

 

Lappat & lagat av Kerstin Neumüller är en bok för dig som vill vårda dina kläder och inte bara slänga bort dem för att de får en fläck eller ett hål. Tvärtom så är den här boken så inspirerande att du nästan önskar att dina kläder ska gå sönder.

 

 

Förutom böcker finns ex. bloggar där Johanna Nilssons Slow fashion är outstanding. Hon har även ett par poddavsnitt under samma namn. En riktigt bra mikropodd är Sustainable Fashionistas. Nu var det ett tag sedan den uppdaterades men lyssna igenom de gamla avsnitten! Sen finns där en rad bloggar som tar upp hållbarhet mer generellt som ex. Grön i Åbo, Jandi Heart Eco eller Tess Waltenburg (som också har podden Steg för steg). På Instagram kan du hitta hur många inspiratörer som helst, sök bara på Sustainable Influencers.

På Facebook finns många grupper där du kan prata med likasinnade för tips och råd. Sustainable Fashionistas, Circular Fashion Challenge 2019 och Hållbart Mode – Sustainable fashion is fashionable är några av de grupper jag själv är med i.

Hållbart mode är egentligen rätt enkelt:

  1. Tänk efter före, behöver du verkligen handla något?
  2. Byt, hyr eller låna kläder.
  3. Sy om något du redan har.
  4. Handla second hand.
  5. Handla fairtrade/ekomärkt.
  6. Ta hand om om dina kläder så att de håller längre.
  7. Lämna dem till second hand, sälj eller byt om du ledsnar.

När det gäller dina riktigt risiga paltor så kan du antingen lämna dem till textilåtervinning eller helt enkelt lägga dem i brännbart. Det är dock en extremt liten del av textilier som går att återvinna idag så i nuläget är det tveksamt vad som egentligen är bäst att göra. (Rätta mig gärna om jag har fel)

Har du fler tips till mig på vad jag kan läsa/lyssna på eller vem jag ska följa i sociala medier? Tipsa mig gärna i så fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s