En smakebit på søndag: Tre kvinnor

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Veckan har varit fin faktiskt. Jag har känt mig ovanligt ostressad och harmonisk. Det har mer varit en bloggvecka än en träningsvecka och jag har fått ett gäng inlägg producerade. Det enda som driver mig till vansinne är WordPress eviga försök att lura på mig blockredigeraren. Nä, jag vill ju att det ska se likadant ut som det gjorde 2010 när jag började. 🙂 En dag får jag väl ge mig men än så länge går det fortfarande att välja ”den klassiska redigeraren”. Phew.

Läst har jag inte så gjort så supermycket men jag läste Kråkorna av Anders Fager & Peter Bergting och den kan jag verkligen rekommendera. En recension kommer på Barnboksprat lite längre fram.

I den feministiska bokcirkeln ska vi ”ses” i veckan och Tre kvinnor är månadens bok. Jag påbörjade den i fredags och sen mer eller mindre sträckläste jag färdigt den igår. Jag hade noll förväntningar på den och visste ingenting alls om den. Jag trodde det var en roman fastän att det faktiskt står ”Ett reportage” ganska stort på framsidan. Nu när jag har läst ut den har jag väldigt många tankar och jag gissar att det kommer att bli en bok vi har mycket att säga om i bokcirkeln.

Boken följer tre olika kvinnor en tid i deras liv och smakbiten kommer från Maggies första kapitel. Maggie som för sex år sedan blev groomad av sin engelsklärare och då var himlastormande förälskad. Eller? Nu ska de mötas i rätten efter att hon anmält honom för sexuellt utnyttjande av minderårig.

För sex år sedan var du mindre och han var tokig i dna små händer. På den tiden skälvde hans egna händer inuti dig. Mycket har hänt sedan dess. Din pappa har dött. I augusti skar han upp handlederna på en kyrkogård i närheten. Du brukade prata med honom om din pappa, om bekymren med dina föräldrar. Han visste att den ena brukade gå och hämta hem den andra från krogen. Bägge berusade men den ena värre än den andra.

Nu känner du att han skulle förstå, förstå att du oroar dig för regnet som knattrar mot marken ovanför din pappa. Blir han blöt där nere och undrar varför du har övergett honom i det kalla hällregnande mörkret? Överskuggar inte döden det som händer i en rättssal? Överskuggar inte döden all annan skit, till och med snutarna och advokaterna? Är det inte någonstans, på något sätt, fortfarande bara ni två?

26 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Tre kvinnor

 1. Boken känner jag inte till, men det där med att bloggar ändrar på gränssnitt och funktionalitet är jag bekant med. Avskyr det! Eller i alla fall det som inte är till det bättre 🙂

 2. Håller på och blir galen på WP när jag håller på med smakbitsinlägget, såg att du skriver att du fortfarande kan använda det klassiska, hur då?? Jag har kunnat men nu kommer jag in på nya så fort jag öppnar ett inlägg. Vill åter till det gamla!! Slut på gnäll, tack för smakbiten:)

   1. Från adminpanelen och listan över alla inlägg. Under inläggstiteln står det ju en massa olika saker som redigera, kopiera, radera etc. Men som sagt jag använder den gamla klassiska adminpanelen, vet ej hur det ser ut med nya.

 3. Tack för smakbiten! Jag blev tokfrustrerad i går när jag skulle göra inlägg, den nya stämmer inte alls med mitt sätt att skriva/tänka… För modernt 😉 Fick lite bättre hyfs efter ett tag, men har fortfarande inte lyckats lista ut vissa saker. Det som jag blev mest irriterad på var att jag inte hittade något sätt att skriva ett norskt ö på! Slutade med att maken öppnade ett word-dokument, skrev in och kopierade in… Senare hittade jag den klassiska, men det funkar väl ändå bara per block?

  1. Jag startar ett nytt inlägg, sparar och sen när jag ska öppna det igen kan jag välja redigera eller klassisk redigerare. 👌 Jag har vägrat använda blockredigeraren sen den började komma och väljer hela tiden den gamla klassiska adminpanelen. 👵🏻

 4. är det problem med WP också? jag brottas med nya blogger. läste Tre kvinnor 2019 och tyckte att den var intressant och mycket lämpad för en bokcirkel. tack för smakebit och påminnelse!

 5. Paula Merio

  Bra med ett annat perspektiv på kvinnors liv och lust. Tror säkert att den är mer realistisk än mycket annat man läser. Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s