En smakebit på søndag: Lilla himlafågel

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Läsningen går rejält trögt den här sommaren men jag ger inte upp utan kämpar på med mina hyllvärmare nu i juli. Jag blev äntligen klar med Lacrimosa i veckan och har därefter påbörjat mitt livs första Oates. Jag har läst kanske en tredjedel och vet inte riktigt vad jag tycker så här långt.

I centrum står flickan Krista vars far misstänks ha mördat en prostituerad kvinna vilket såklart sliter på familjen. Jag gillar det här smakprovet för det påminner mig så exakt om hur det var när mina egna föräldrar skilde sig. Hur det där ordet pappa istället blev er far.

”Er far kommer att bo hos farbror Earl ett slag. Nej – fråga mig inte, han kommer själv berätta för er.”

Det var inte längre ‘pappa’ utan ‘er far’. Vilken subtil förändring. Vilken plötslig förändring. Mor talade nu med oss om ‘er far’ som om hon hade talat om ‘er lärare’ eller ‘er busschaufför’.

16 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Lilla himlafågel

  1. Jag måste tänka hur mamma benämnde min pappa. Minns ju inget ”före” för jag var 3 år då. Numera är det förnamn när hon pratar om honom tror jag, men de är ju vänner. Men känner ändå igen hur det ändras.

  2. Läst någon bok av Oates för länge sen och så några noveller, blandat vad jag tyckt, hört många som tycker att hon skrivet väldigt bra…Tack för smakbiten!

  3. Paula Merio

    Oates spottar ur sig romaner i en farlig fart, tycker hon är lite ojämn. Men många verkligt bra böcker har hon skrivit, just denna har jag inte läst. Ofta är böckerna både grymma och tragiska. Tack för smakbit,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s