En smakebit på søndag: Backlashen

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Efter två intensiva helger har den här varit betydligt mer obokad. Jag sov nio timmar igår och det var nog evigheter sen. Min vana trogen drömde jag helt bisarra drömmar, jag drömmer ofta väldigt mycket och man undrar ju ibland vad hjärnan sysslar med. Å andra sidan vet jag ju att den har fullt upp på alla plan just nu så den har definitivt mycket att sortera.

Förutom att bara vara hemma och slöa så var jag och lyssnade på Irena Pozar i samtal med Ida Östensson igår. Boken hade jag redan köpt då vi ska bokcirkla om den i veckan. Jag har påbörjat den och den är väldigt lättläst även om ämnet inte är lättsamt. Irena skriver om hur hon efter att metoo-rörelsen briserat tror att nu är dagen kommer när den feministiska revolutionen äntligen är här och lika löner har kommit för att stanna, kvinnor och män är på riktigt lika mycket värda och våldtäkt är fel i allas ögon. Men, nej:

Framåt våren stod det ingenting om våldtäkter, trakasserier och sexism på löpsedlarna. Istället möttes jag av viktminskningstips, ”dolda sjukdomar” och lönelistor när jag gick förbi ICA. Det var nästan som att ingenting hade hänt. Det pratades fortfarande om metoo, men det hade återigen blivit upp till engagerande kvinnor att föra kampen. Intresset från medierna och männen hade svalnat.

11 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Backlashen

  1. Så där är det ju med nästan allt… det står jättemycket om det och det är en massiv debatt. Sedan bara dör det ut och man hör inget mer om det. Bara lite spridda skurar.

  2. Paula Merio

    Ack ja, så är det, folk orkar inte lyssna på vad de kallar uttjatade ämnen utan man kastar loss på nästa grej. Ändå tycker jag nog att just Metoo rörelsen faktiskt överlevt i medierna ganska länge. Tack för smakbit

  3. Tyvärr är det så att tidningarna vet oerhört väl vilka saker som ger mest klick. Vänta till augusti. Då kommer tidningarna att svämma över av ”årets bästa kräftor”. Tack för smakbiten! (Men jobbar inte Pozar också på någon tidning?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s