En smakebit på søndag: Kvinnomanualen

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag har gjort min hela sista arbetsvecka inför semestern och det känns så härligt att sommaren är på gång! I helgen har jag dessvärre känt mig lite märklig med någon slags konstig yrsel som jag gissar är stressrelaterad. Yrsel i sig är ju inget farligt men det är jobbigt och jag som gärna vill träna blir störd av den och vet inte riktigt hur jag ska tänka. Det är i alla fall skönt med en extra ledig dag så att det förhoppningsvis går över.

Jag har inte läst så mycket i helgen men bloggat en del. I morse började jag dock på en av bokcirkelböckerna, Kvinnomanualen. Jag känner inte direkt till Anna Björklund mer än att jag läst något om podden hon hade någon gång och jag misstänker starkt att hennes världsuppfattning skiljer sig en hel del från min. Hon verkar också ha en väldigt snäv bild av mänskligheten och utgår från sin egen privilegierade situation.

Hon skojar om att hon kanske ses som konservativ ibland men när jag börjar på det andra kapitlet blir jag arg, rädd och trött på riktigt. Att negligera alla våldtäkter förutom överfallsvåldtäkter är så trångsynt och fullkomligt respektlöst mot alla de kvinnor som dagligen blir våldtagna i hemmen av sina egna partners. Hon verkar också tycka det är ok med tonåringar som våldtar berusade sovande kompisar? Rätta mig gärna om jag missförstår henne fel för så här inskränkt kan väl ingen människa vara?

Jag har känt en våldtäktsman, en riktig. Och inte en av de där som slinker igenom, tonåringar som hållit sig framme när en tjejkompis däckat eller någon som blivit full och tallat på någon på en julfest. Utan en sådan som faktiskt använt sin fysiska storlek och till och med vapen för att tvinga ner främmande kvinnor, som hukat i en buske och planerat attacker och genomfört dem en sådan kille som tjejer gör snaskiga true crime-poddar om.

14 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Kvinnomanualen

  1. Slinker igenom…? Jo, det låter ju faktiskt som att hon tycker den typen av våldtäkt är okej. Till skillnad från ”riktiga” 😮

  2. Paula Merio

    Nu har jag läst ett par recensioner om boken och inser att jag inte kan bedöma den om jag skulle läsa den. Jag är för dåligt insatt i den världen hon beskriver, på tok för gammal och mossig för att se antydningar och kunna tolka olika begrepp. Så jag låter bli, på så sätt blir jag heller inte provocerad. Enkelt? Ja förmodligen, men ibland får man ta den enkla vägen. Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s