En smakebit på søndag: Under det rosa täcket

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Efter ett par intensiva läsdagar där jag slukade tre böcker, eller nå ja, slukade två och tvingade mig själv att läsa klart Ernaux till bokcirkeln, så tog det stopp i läsmaskineriet. Jag har läst några sidor i Time Song på kvällarna men snabbt somnat och jag har läst några enstaka sidor i Under det rosa täcket på tunnelbanan. Båda böckerna är bra men ibland infinner sig bara inte läsron.

Det kan bero på att det i veckan har  inträffat några händelser som oroat mig och då är det inte lätt att läsa. En kväll tittade jag istället på första avsnittet av Försvunna människor på svt. Den var bra men den har inte lockat mig till vidare tittande, men jag vill ju egentligen inte heller titta på något nu utan hålla mig till böckerna ett tag. Jag har också avlutat en bokcirkel, eller hoppat av, vilket jag skrev om igår och det var något som jag oroade mig lite inför men som ändå känts bra.

Dessutom har jag för första gången ever maxat på gymmet efter sex veckor av ett knäböjsprogram. Detta var jag också nervös inför och resultatet är inget att skryta om i världssammanhang och det landade där jag trodde. Jag tror jag fuskade lite med djupet på de sista försöken så det enda säkra resultatet hamnade precis där min app hade gissat. Vilket är skönt för då kan jag ju lita på appen i framtiden!

Idag står en vegansk brunch på schemat och sen hoppas jag på lite bloggfix, läsande och en löptur i snön utöver all den planering av den kommande veckan som jag numera ägnar mig åt på söndagar. Planering av livet och fritiden alltså, inte jobbet.

Veckans smakbit kommer från det första kapitlet av den här boken (från 1996) där Nina Björk reflekterar kring begreppet kvinnlighet och analyserar bl.a. modemagasinet Elle.

Att den sköna kvinnan är till för mannen antyds blott i modemagasinen mellan rader som på ytan handlar om att kvinna är värd att ägna sig åt bara sig själv ibland. Så står i Elle  en text med uppmaningen ”Unna dig lyxen att bry dig om dig själv lite mer” tryckt på ett tvåsidesfoto av en kvinna som ligger på en mage i en stor obäddad säng, iklädd en svart body och med benen särade, stjärten i vädret och slutna ögon. För vem ligger kvinnan där?

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Under det rosa täcket

  1. Bokföring enligt Monika

    Lite märkligt kan jag tycka att det är att de väljer sådana bilder i en tidning som mest kvinnor läser. Vem väljer bilderna egentligen?

  2. Paula Merio

    Måste le åt kommentaren, man kan ju som sagt undra…
    Tack för smakbit, jag blev inte så imponerad av Försvunna människor men kanske tar den sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s