Statistik över läsåret 2022

Photo by Carlos Muza on Unsplash

Ännu ett år med den traditionsenliga nördstatistiken. I många år har jag tyckt det varit väldigt roligt att göra den här då jag generellt gillar att göra saker och ting mätbara. Ett syfte brukar t.ex. vara att kolla så att jag läser någorlunda diversifierat. Annars har jag genom åren minskat ner på antal saker jag faktiskt gör statistik kring. Något år var jag lite sugen på att kolla förlag men det är helt enkelt för mycket jobb och vad ger det mig?

Jag vill framförallt veta om jag läser mina egna eller andras böcker, om jag läser tillräckligt mycket från andra länder än mina tre stora (se nedan) och hur det ligger till mellan könen. Därtill kollar jag lite lätt på vilken kategori böckerna tillhör men fr.o.m. förra året så bantade jag ner kategorierna till fyra där t.ex. skönlitteratur kan innehålla både noveller, romaner och serieromaner.

BÖCKER

Totalt antal lästa böcker: 93
Svenska/engelska: 69 / 24
Pappersbok/e-bok/ljudbok: 70 / 16 / 7

Barnböcker (0-12): 15
Ungdomsböcker (13+): 1
Fackböcker: 17
Skönlitteratur: 60

Kommentar: Jag läste färre böcker i år men mer i linje med hur jag brukar ligga till då förra året blev hysteriskt. Ett lite inofficiellt mål i år var att läsa färre böcker eftersom jag har så galet många andra intressen. Ca 37 av de 93 böcker jag läste är serieromaner, noveller och barnböcker vilka alla går väldigt snabbt att läsa och utan dem så hamnar jag någonstans runt 60 vilket var antalet böcker jag läste under ganska många av bloggens år. Men på senare år har jag ju börjat räkna med barnböcker också, i början högläste jag ju mycket för mina egna barn och räknade inte in de böckerna i statistiken men nu läser jag barnböcker som är recensionsex bara för mig själv. E-böckerna har minskat ganska mycket i antal mot förra året vilket beror på att jag läst färre streamingböcker och andelen böcker på engelska uppgår i år till nästan en fjärdedel, kul!

Ursprung

Hyllvärmare: 28
Bokhylleböcker: 9
Nyinkommet: 6
Omläsning (av biblioteksböcker): 2
Streamingböcker: 18
Biblioteksböcker: 3
Lånat: 20
Radioföljetong: 0
Rec.ex: 9

Kommentar: Det här är andra året i rad som jag lyckas läsa väldigt många av mina egna böcker. Strax över 45 % kommer ur min egen bokhylla och jag är maxnöjd med det resultatet. Förra året var det ca 25% men ser jag till antalet så var det bara ett par böcker fler i år än förra året. Jag läste ju så många fler böcker förra året så procenten blir på ett sätt lite missvisande. Tidigare bloggår har jag ofta läst kanske 3 hyllvärmare på sin höjd men nu har jag blivit galet strukturerad och jag gillar det!

Streamingböckerna minskade ganska kraftigt i antal, delvis beroende på att jag aktivt prioriterade mina egna böcker men det blev också en sämre tjänst när de började släppa e-böcker så sent. På grund av det här och på grund av att jag kände att jag inte använde min Letto beslöt jag mig i december för att säga upp min streamingtjänst och tänker att jag istället lika gärna kan vänta tills biblioteket släpper e-böckerna. Visst är det kul att läsa sprillans nya böcker men de är ju lika bra efter ett par månader och är det en bok jag verkligen vill ha kan jag köpa den.

Biblioteksböckerna har legat superlågt i antal sen streamingen kom men i bloggens begynnelse var det den kategori som jag läste mest ur. Gissningsvis kommer de bli fler under 2023. Andra lånade böcker var ganska många då jag läste klart andra halvan av The Walking Dead vilken jag lånade av sambon. Jag har också ett par av barnens gamla böcker som jag räknar hit vilka jag tänkte läsa och recensera på Barnboksprat för att sen ge bort dem.

FÖRFATTARE

Totalt antal lästa författare: 109
Kvinnor/män/icke-binära: 62 / 47 / 0

Kommentar: Inte heller i år orkade jag räkna antalet författare utan t.ex. så räknas 16 st. The Walking Dead-seriealbum som 16 st. män fast att alla är Robert Kirkman. Jag tycker dock att det blir mer rättvist redovisat eftersom det intressanta ju är hur många böcker jag läste av män etc. Och inte heller i år läste jag en enda icke-binär författare så det borde jag verkligen göra, jag har ju faktiskt två stycken i hyllan. Jag har läst betydligt fler män de två senaste åren vilket nog framför allt beror på ovan nämnda Kirkman.

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel:

 • Afrika: 2
 • Asien: 2
 • Europa: 68
 • Nordamerika: 20
 • Sydamerika: 0
 • Oceanien: 1

Antal böcker per land:

 • Australien: 1
 • Finland: 3
 • Frankrike: 3
 • Grönland: 1
 • Indien: 1
 • Italien: 1
 • Japan: 1
 • Kanada: 1
 • Marocko: 1
 • Mauritius: 1
 • Ryssland: 1
 • Schweiz: 1
 • Storbritannien: 10
 • Sverige: 48
 • Tyskland: 1
 • USA: 18

Kommentar: Förra året läste jag från 16 länder och i år blev det exakt lika många. Med tanke på att jag läste ca 40 böcker färre i år jämfört med förra året så är jag nöjd med den här siffran även om den såklart kan bli mycket, mycket bättre. Förutom Kirkman så har jag i år läst extremt få böcker från USA medan Storbritannien ligger på samma mängd. Nya länder till min lista i år blev Grönland, Indien, Marocko och Mauritius.

Eftersom jag läser så himla mycket svenskt bryter jag ut Sverige ur Europa i diagrammen. Sydamerika fortsätter att för evigt vara min svaga punkt när det gäller att läsa från omvärlden. Om ett par år när jag betat av tillräckligt många hyllvärmare kan jag kanske ha det som ett tema?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s