Utmaningar 2022 – hur gick det?

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

Rensa bokhyllan 2022

I början av året trodde jag att jag, för tredje året i rad, hade 100 hyllvärmare + 23 lite nyare bokhylleböcker och jag bestämde mig då för att köra en repris på 2021 års ganska lyckade utmaning där jag läste många hyllvärmare. Jag tänkte att om jag läste 33 böcker så skulle jag när 2023 startade ha minskat mina hyllvärmare till endast 90 och för första gången vara lite närmare mitt mål om att minska ner antalet olästa böcker i hyllan.

2021 testade jag att läsa mina 30 äldsta hyllvärmare vilket blev för styrt men jag lyckades läsa alla mina äldsta, de införskaffade år 2012. Uppmuntrad av detta beslöt jag att nu läsa alla jag hade från 2013 vilket var 9 st och sen kunde övriga 24 vara valfria. Under resans gång visade det sig att jag under den intensiva flyttperioden som jag genomgick förra året hade missat att skriva upp några böcker så helt plötsligt insåg jag att jag startat året med 129 böcker och alltså nu behövde läsa 39 böcker istället för 33.

Sagt och gjort, under december månad så öste jag på med läsningen och som den siffernörd jag är kollade jag upp hur många böcker jag skulle behöva läsa från vilka inköpsår för att jag skulle landa i de snygga siffrorna 90 hyllvärmare + 25 st nyinförskaffade. Sent på nyårsaftonskvällen nådde jag så mitt mål! Hurra! Ända tills jag gick och kollade i min bokhylla och ba, nej, jag har ju glömt att regga Minnesteatern av Karin Tidbeck! Så jag fick helt enkelt förlika mig med resultatet 90 hyllvärmare + 26 st nyinförskaffade. Vem som helst som orkat läsa allt det här inser ju att jag ändå nådde mitt mål och att jag gjorde ett fantastiskt resultat!

I mina regler så är det tillåtet att stryka böcker och i år så strök jag en bok, Matrosen och stjärnan av Jean Genet. Jag påbörjade den men tyckte den var fruktansvärt jobbigt skriven så jag gav upp. Men eftersom det betyder att jag ändå ”blir av” med boken så räknas den in i statistiken. (Min sambo bara garvar åt det här och säger att han kan slänga alla mina böcker så att jag når mitt mål fortare men det är ju inte riktigt SÅ jag menar heller.)

Resultat: 39/33 hyllvärmare & bokhylleböcker lästa samt 6 st nya böcker. Hurra!

Vidga vyerna 2022

Jag fortsätter att vilja läsa mer från olika delar av världen och försöker att aktivt tänka på detta. Det är inte konstigt att man som svensk i Sverige läser mest svenskt och jag vill inte sluta med det, jag vill bara ha en god andel böcker lästa från andra länder också. Alla länder utom Sverige, Storbritannien och USA räknas in här och årets resultat blev lägre än förra årets, men, jag läste en större andel sådana här böcker av totalen då jag läste färre böcker i år. Så jag är nöjd men vill bli bättre! Jag får en poäng per läst bok och en extra poäng om det är ett för mig nytt läsland (så jag ska bli peppad att få världskartan fylld).

Resultat: 17 lästa böcker och 21 poäng. 

Inte som en utmaning men som en påminnelse ville jag försöka ge mig själv tid att våga läsa långsamt. Vissa, fackböcker oftast, kräver lite mer tankearbete och det är lätt att inte välja långa böcker när man bloggar för att hålla ångan uppe. I december hetsläste jag, om än mindre hysteriskt än 2021, men resten av året var det lugnare. På det stora hela så fick jag fick ungefär lika många fackböcker lästa som under 2021, ca 1,3 per kvartal. Det är ett bra antal men jag känner fortfarande att det är svårt att våga ge en bok tid ibland. Det är väl hela FOMO-kulturen som spökar.

6 reaktioner på ”Utmaningar 2022 – hur gick det?

  1. Bokföring enligt Monika

    Det är skönt att vi bok- och statistiknördar har varandra så någon förstår vad vi pratar om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s