Utmaningar 2023

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Rensa bokhyllan

Två år i rad har jag stressläst i december men inte låter jag det skrämma mig utan nu kör vi ännu ett år med denna utmaning. Men i år med lite nya regler.

Ok, håll i hatten nu men 2023 blir året när jag ger upp att skilja på mina hyllvärmare och bokhylleböcker. Där den sistnämnda avsett böcker inköpta under förra året och den förstnämnda har syftat på alla äldre böcker. Men efter förra året så inser jag ju att trots att det bär mig emot att kalla något som stått i min bokhylla i endast 1-12 månader för hyllvärmare så ingår ju bägge dessa kategorier till syvende och sist i samma grupp; nämligen ”böcker som jag kommer att ha kvar som olästa i min bokhylla nästa nyårsdag”. Ja inte de jag redan l ä s t såklart men nu så här i januari så är ju varenda oläst bok jag äger införskaffad någon gång mellan 2014-2022.

Jag vet ju varför jag tänkt så här, det är för att jag inte kan kontrollera/sia om hur många böcker jag kommer att ha köpt när jag står där i slutet av ett år. Och då är det lättare att inte räkna med de allra nyaste böckerna för att få snyggare siffror. Och som alla vet handlar ju läsning just om snygga siffror. Så med förra årets räknesätt lyckade jag nu äntligen komma ner till en startsiffra på 90 hyllvärmare efter tre år med 100. Om jag istället redan då räknat alla böcker så hade jag 129 böcker när 2022 startade och nu i år har jag 116. Det måste ju ändå vara det totala antalet som räknas men ja, det är svårare nu att beräkna hur många jag ska läsa eftersom att jag inte vet hur många jag kommer att köpa.

Men, förra året gissade jag att jag införskaffade runt 30 och därför höll jag koll på det mer noggrant och årets siffra landade på 32 st varav jag läste sex. Så om jag alltid siktar på att läsa ca 35 böcker från bokhyllan på ett år så borde ju beståndet minska med tiden. I år minskade det faktiskt med hela 13 böcker! Och nej, syftet är inte att bli av med alla mina olästa böcker men att minska ner dem till ca 30 skulle jag tycka var lagom vilket innebär ca en hyllrad i min Billy-bokhylla. 35 böcker på ett år blir ju ca 3/månad vilket är rimligt, särskilt nu när jag skippat en av tre bokcirklar och sagt upp min bokstreamingtjänst.. 

Antal olästa böcker i hyllan = Startantalet – de lästa + de nytillkomna

Jag har alltså 116 böcker nu, om jag då ämnar läsa 36 (i stället för 35 p.g.a. snyggare siffror!) så har jag i januari 2023 80 st kvar plus de nya jag skaffar under året.  Mina regler innefattar fortfarande rätten att stryka en bok jag inte finner intressant så det betyder inte nödvändigtvis att jag l ä s e r alla 36 böcker. 

Jag lyckades ju för andra året i rad att läsa alla mina äldsta hyllvärmare vilket betydde de från 2013. Jag tänkte fortsätta med detta tankesättet och har i år nio hyllvärmare från 2014 att läsa. Övriga 27 kan vara från vilket år som helst och även helt nya böcker eftersom att de ju kommer att räknas in i klumpbeståndet den 1 januari 2024. Detta ger mig en större tillåtelse (är man bok-asket så är man) att läsa även de nya böcker jag köper vilket tidigare inte har gynnat mina utmaningar. Men jag vore inte jag utan att ha en massa onödiga regler så jag ämnar i år att få in 12 fackböcker bland de här (vilket eg. inte ens är en utmaning efter två år med 16-17 fackböcker lästa) samt att jag vill bli av med alla mina olästa e-böcker (8 st.) eftersom att jag inte kan se dem på samma bra sätt som mina fysiska och det stör mitt kontrollbehov. 🙂 

Läs 36 böcker ur min egen bokhylla!
- läs 9 st hyllvärmare inköpta 2014
- läs 27 st övriga hyllvärmare (2015-2022) eller nyköpta böcker (2023)

varav
- 12 st fackböcker
- 8 st e-böcker
- 12 st vidga vyerna-böckerna

Vidga vyerna 

Jag fortsätter också att fokusera på är det här med att försöka läsa fler böcker som inte är från Sverige, Storbritannien eller USA.  En genomgång visar att 24 av mina 116 böcker kvalar in här så det är ju ändå en del och smart av mig vore ju att plocka in hyllvärmare från olika länder i läsningen. Fem av de är helt nya läsländer så de borde ju smarteligen prioriteras.

För att göra den här utmaningen mer enkelt mätbar för mig själv började jag 2021 att ge mig själv en poäng för varje avklarad bok samt en extra poäng om det är ett för mig nytt läsland. Siffran för 2022 hamnade då på 21 poäng (17 lästa böcker + 4 nya länder = 21) vilket var mindre än 2021 då jag erhöll 32 poäng. Man kan ju inte vinna i allt men de här siffrorna är ändå bra som referenspunkter. Och för att sätta en miniminivå så siktar jag på en sådan här bok per månad i snitt. Extra roligt vore om jag kunde få till 10 st. nya länder 2023 men det blir nog en extragrej bara.

Läs minst 12 böcker som inte är från Sverige, Storbritannien eller USA.
En poäng per bok och en extrapoäng per nytt läsland.
Guldstjärna för 10 nya läsländer. (2022: 21 p.)
(2021: 32 p.)

Selma Lagerlöf

Inget år är väl komplett utan en bonusutmaning! Efter samspråk med en kompis blev jag sugen på att utforska Selma Lagerlöfs författarskap mer ordentligt. Jag har endast läst tre titlar av henne genom åren men tänkte att jag börjar bakifrån och läser mer kronologiskt. Dessutom finns det ju just nu mängder av miniserier och biografier på SVT inklusive Palms skriftliga biografi att tillgå så jag lär inte lida brist på material. I nuläget är jag dock lite osäker på exakt vilka titlar i Selmas utgivning som är vad men det löser sig nog! Mårbacka har jag dock redan besökt och det var fantastiskt!

10 reaktioner på ”Utmaningar 2023

  1. Jag tror jag också kommer att bunta ihop böcker äldre än ett år (hyllvärmare) och de som jag inte läst än som är yngre. Jag vill ju läsa bägge, vill inte heller samla på mig ännu fler hyllvärmare…

    1. Jo, det blir ju ändå vettigt att göra så och nej, jag vill gärna ha lite spontanplats för att liksom kunna köpa en ny bok och läsa den med ens. Nu köper jag dem och ställer i hyllan i 99 fall av 100 för att de äldre böckerna stressar mig lite.

  2. Bokföring enligt Monika

    Det där poängsystemet ska jag ta och fundera på om jag kanske skulle införa. Jag är så gräsligt dålig på att läsa böcker från lite ovanligare länder. Det finns ju ganska många länder där ute så det skulle ju funka ett bra tag.

    Och du har helt rätt: Läsning handlar om snygga siffror 😁

  3. Jag borde VERKLIGEN läsa fler hyllvärmare. Lagerlöf blir det alltid lite fokus på då mina elever brukar läsa någon bok av henne under tvåan. I år blir det på våren för att jag väntade in nya dokumentären. Har inte hunnit titta på den ännu dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s