En smakebit på søndag: Madonnan vid Nilen

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Veckan har varit lite som att springa rakt in i en bergvägg och då menar jag såklart jobbchocken. Hur var det nu igen man gjorde när man håller lektioner? har jag frågat mig själv några gånger. Inte kom jag heller ihåg att vi brukade planera nästa vecka på onsdag eftermiddag utan mina kollegor väntade förgäves på mig. Vojne, vojne. Men nu tror jag att poletten trillat ner tillräckligt mycket och det har varit ett par mysiga dagar ändå.

Veckan har inte bara varit späckad med jobb utan även sociala aktiviteter. I onsdags bokcirklade vi om Körsbärslandet, i torsdags var jag (tack vare Sara Danius) på fotoutställning med en f.d. kollega jag inte sett på 3,5 år (så kul att ses!) och igår halkade jag runt på is när jag och en kompis gick klart den bit vi hade kvar av etapp 6 på Sörmlandsleden. Vi bestämde oss dock för att avvakta med 7:an när vi såg hur mycket is det ändå var kvar i skogen. En del träning har det också blivit men jag bangade fredagens löpning för jag var helt enkelt slut efter veckan. Kul är att jag lyckats hänga med varenda dag av Yoga with Adrienes januariyoga så här långt. Nu är jag ju typ halvvägs till att klara det!

På kvällarna läser jag Att föda ett barn och jag har svårt att lägga bort den för att sova då jag bara vill läsa vidare. Till och från jobbet läser jag den minst lika bra Madonnan från Nilen men då håller jag tvärtom på att somna hela tiden istället. Haha. Jag tror att jag inte vaknat tillräckligt på morgonen och på eftermiddagarna åker jag hem den där tiden när man brukar ta en tupplur på lediga dagar. Jag har haft lite svårt för att läsa på eftermiddagarna också och jag har varit så supernöjd med mina nya progressiva linser under jullovet att jag nu känner mig säker på att det är min hjärna som gör att jag får svårt att fokusera på texten. Den blir helt enkelt för trött av att jobba.

Jag väljer Madonnan vid Nilen till veckans smakbit då jag gissar att jag trots sömnanfallen hinner läsa ut den först. Den handlar om några flickor på en internat-gymnasieskola för främst rikare hutuer men några tutsier är inkvoterade. Den är bra och välskriven men också väldigt intressant då jag kan yterst lite om Rwandas historia. Jag måste nog läsa Barfotakvinnan också! Gymnasieflickorna håller på att anlända till skolan för det nya läsåret och Gloriosa som är en högstatusflicka uttalar sig om den nyligen anlända mindre bemedlade flickorna:

Det där är kvoten: tjugo elever, två tutsier, och på grund av det har jag väninnor, riktiga rwandiska tjejer från befolkningen som nyttjar hackan, som inte fått plats på skolan. Som pappa säger gång på gång måste vi verkligen se till att bli kvitt de där kvoterna en dag, det är belgarnas påhitt!

19 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Madonnan vid Nilen

  1. Bokföring enligt Monika

    Jag tror inte att jag har läst någon bok från/om Rwanda, men jag har sett en del filmer om det som hände på 90-talet.

  2. Jag tror inte jag läst om Rwanda någonsin! Låter intressant. Känner igen känslan av att springa in i en vägg. Kanske bra att du glömde saker, det visare ju på att du verkligen tagit ledigt.

  3. Paula Merio

    Twanda förknippar jag med folkgrupper som ligger i strid med varandra. Kan tro att boken belyser en del av problemen. Tack för smakbit. Kul att det rör på sig, har läst om yogautmaningen hos flera andra, så duktigt jobbat

  4. Belgarna var nog värst av de europeiska kolonialherrarna och då framförallt kung Leopold II, som hade Kongo som sin personliga egendom. Konflikterna mellan hutuer och tutsier är nog dock äldre än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s