Månadssummering januari 2023

Jag har i princip följt min läsplanering så det får väl ändå anses som en ganska bra månad. En lydig läsmånad om inte annat. Jag hade dock tänkt att läsa om Därför är jag inte feminist men dels tog Att föda ett barn längre tid än jag trott och dels fick jag ju lite oväntat hem Sällskapsmänniskor som jag prioriterade upp. Så jag skjuter nog på den omläsningen till sportlovet. Jag höll mig också till alla mina egenuppsatta utmaningsparametrar om att läsa en fackbok, en vidga vyerna-bok, en e-bok och tre hyllvärmare. Några böcker passar ju in på flera parametrar. Jag har ju också beslutat mig för att en gång för alla äntligen ta tag i Selma Lagerlöf. Jag såg när Jonas Karlsson läste första kapitlet ur Gösta Berling och köpte hem boken men längre än så har jag inte hunnit än.

I övrigt har månaden varit bra med mycket träning, en kortare vandring, två bra konserter, ett författarsamtal, en bokcirkelträff och en fotoutställning. Som vanligt finns där massor av saker jag önskat att jag också orkat/hunnit med men man kan ju inte hinna allt. Stundtals har jag varit extra trött och då är det viktigt att vila. Jag inledde för övrigt året med att tydligen ha slarvat bort en e-bok så jag ligger redan en bok plus i min utmaning Rensa bokhyllan. Det gör ju inget och den boken låg ändå inte på min topplista att läsa. Jag har för övrigt läst nästan bara böcker från min egen hylla och har redan avklarat 6/36 böcker i utmaningen!

Å andra sidan så insåg jag sent omsider att Min Far & Kvinnan ju faktiskt är två romaner, så jag började året med 117 och inte 116 böcker. Tänk att jag aldrig får någon ordning på siffrorna! Å tredje sidan så har årets första månad inneburit hela sex nya böcker till mig och fortsätter jag i det här tempot så har jag 72 nya böcker vid året slut!

Status utmaningar

Rensa bokhyllan: 6/36
Vidga vyerna: 4 p.
Selma Lagerlöf: 0 böcker lästa, 0 tv-serier kollade, liiite kollat på uppläsningen av Gösta Berling

Månadens bästa: Madonnan vid Nilen
Intressant och välskriven om unga flickors liv i Rwanda.

Månadens hyllvärmare: Sidenkatedralen och andra texter
Det var viktigt för mig att jag läste den här boken just nu och jag är glad att jag gjorde det. Danius skriver väldigt bra och hon skapar nyfikenhet.

Månadens besvikelse: Sällskapsmänniskor
Jag hade höga förväntningar efter Queenie och tyckte inte den här var riktigt lika bra.

Lästa böcker januari 2023:

 • Sidenkatedralen och andra texter av Sara Danius
 • Madonnan vid Nilen av Scholastique Mukasonga
 • Att föda ett barn av Kristina Sandberg
 • Lurigt på en lördag av Emelie Andrén
 • Sällskapsmänniskor av Candace Carty-Williams
 • Min Far av Annie Ernaux
 • Kvinnan av Annie Ernaux

BÖCKER

Totalt antal lästa böcker: 7
Svenska/engelska: 7 / 0
Fysisk bok/e-bok/ljudbok: 4 / 3 / 0

Barnböcker (0-12): 1
Ungdomsböcker (13+): 0
Fackböcker: 1
Skönlitteratur: 5

Ursprung

Hyllvärmare: 2
Bokhylleböcker: 0
Nyinkommet: 3
Omläsning: 0
Biblioteksböcker: 1
Lånat: 0
Radioföljetong: 0
Rec.ex: 1

FÖRFATTARE

Totalt antal lästa författare: 6
Kvinnor/män/icke-binär: 6 / 0 / 0

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel:

 • Afrika: 1
 • Asien: 0
 • Europa: 6
 • Nordamerika: 0
 • Sydamerika: 0
 • Oceanien: 0

Antal böcker per land:

 • Frankrike: 2
 • Rwanda: 1
 • Storbritannien: 1
 • Sverige: 3

3 reaktioner på ”Månadssummering januari 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s