När jag inte förstår vad jag läser

Jag vill gärna förstå allt jag läser men det händer emellanåt att jag måste erkänna att jag inte gör det. Som när jag läser följande:

Ett av syftena med studierna inom [kulturantropologi] är att se människors individuella bilder som något relativt och finna de för alla människor gemensamma universella dragen i dem och sedan på nytt koppla tillbaka till det individuella. Det kanske kan leda till att människan kan skaffa sig en ställning där hon blir oberoende och samtidigt tillhör något.

(s. 222 1Q84 : första boken av Haruki Murakami, pocketupplagan)

Sådana meningar driver mig till ändlösa timmars nätsurfande – vad menar karln? (det är en manlig professor i kulturantropologi som uttrycker detta) och vad gör egentligen en kulturantropolog? Jag trakasserar också folk i min närhet med diskussioner och överöser dem med frågor. Ibland känner jag mig tyvärr inte ens klokare i slutändan, även om detta stycke klarlade åtminstone kulturantropologin en smula:

Cultural Anthropology:(also: sociocultural anthropology, social anthropology, or ethnology) studies the different cultures of humans and how those cultures are shaped or shape the world around them. They also focus a lot on the differences between every person. The goal of a cultural anthropologist is to learn about another culture by collecting data about how the world economy and political practices effect the new culture that is being studied.

(från Wikibooks)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s