Tyskt boktips på en tysk torsdag

Bokmoster har en tysk torsdag och jag hänger på light. Senare under dagen kommer mina tankar kring novellen Krig eller fred men fram tills dess får ni hålla tillgodo med ett tyskt boktips. En bok som jag läste i skolan och sedan läste om för bara ett par år sedan. Den är fylld med hjärta och smärta och riktigt bra:

werther

10 reaktioner på ”Tyskt boktips på en tysk torsdag

  1. Åh, jag läste den på gymnasiet och minns att det var en av mina bästa läsupplevelser under ungdomen. Det var så starkt på något sätt. Nu var det så många år sen, så jag måste definitivt läsa om den.

  2. Det är några av mina elever i varje klass som får något lyriskt i blicken när de tänker tillbaka på ”Den unge Werthers lidanden”. Själv tycker jag att den är plågsamt svulstig (”ack” ”ve” ”åh”). En rolig övning jag brukar göra med eleverna (för att jämföra upplysning och romantik) är emellertid att de får tänka sig Werther på Robinson Crusoes öde ö och Robinson i Werthers situation. Vem skulle du vara?

    1. Svulstig? Vad spännande, nu blir jag sugen på att läsa om den IGEN! Jag tänkte nog inte på det utan mer hur desperat och förtvivlad och dumförälskad Werther är. Rolig fråga, Werther skulle ju inte klara sig en sekund på ön medan Robinson bara skulle hitta en annan donna att gänga sig med!

  3. Spännande övning :). Jag måste nog läsa den nu i vuxen ålder för att bilda mig en uppfattning. Misstänker att den kan ha passat bra med den där tonårigt idealistiska kärlekssynen jag förmodligen hade.

  4. HAHAHA @ Werther på Robinsons ö.För övrigt: vilket sagolikt omslag den utgåvan av Werther hade! Den du har på bild alltså, men jag kan tänka mig att den fiktiva Werther På Robinsons Ö också har ett fantastiskt omslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s