Lucka 3 – Baileys Women’s Prize for Fiction

julkalender 2013

Baileys Women’s Prize for Fiction

 Det här priset är inne på sitt fjärde namn sedan det börjades dela ut 1996 och det har bl.a hetat Orange Prize for Fiction. Priset delas ut i Storbritannien för bästa bok skriven på engelska av en kvinna och publicerad året dessförinnan i just Storbritannien.Vinnaren får 30 000 brittiska pund samt en bronsstayett. I mars varje år tillkännages en longlist vilken sedan decimeras till en shortlist i juni och strax därefter utses vinnaren av en jury på fem kvinnor.

Priset har kritiserats bl.a. för att vara sexistiskt och diskriminerande eftersom att män inte kan erhålla det.

2013 års pristagare var A.M. Homes för boken May we be forgiven och bland tidigare års pristagare känner jag igen Chimamanda Ngozi Adichie, Zadie Smith och Barbara Kingsolver. Hilary Mantel har blivit shortlistad för båda vinnarböckerna Wolf Hall och Bring Up the Bodies samt ytterligare en bok: Beyond Black.

För mer information besök prisets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s