Lucka 2 – Augustpriset

julkalender 2013

augustpriset

Detta pris var nyligen i ropet då årets pristagare kungjordes för inte alltför länge sedan. Bakom priset står Svenska Förläggareförening och det har delats ut till nyutkomna böcker utgivna i Sverige varje år sedan 1989 och sedan 1992 i tre olika kategorier: skönlitteratur, faktaböcker samt barn- och ungdomsböcker. Det är alla svenska förlag som kan nominera titlar för priset och därefter är det en femmannajury som plockar ut en shortlist på sex titlar per kategori. I finalen är det tre grupper om 21 personer vardera bestående av förläggare, biblioteksfolk och litteraturkritiker som väljer vinnarna. Varje pristagare erhåller 100 000 svenska kronor och en bronsstayett.

Samtidigt med Augustpriset delas också Lilla Augustpriset ut till ungdomar mellan 16-20 år som skrivit antingen skön- eller facklitterärt. Detta pris består av 15 000 svenska kronor. Pristagaren väljs ut genom att juryns röster sammanvägs med svenska folkets via omröstningen på hemsidan.

2013 års pristagare är:

  • Skönlitterär bok: Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson
  • Fackbok: Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma
  • Barn- och ungdomsbok: Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström
  • Lilla Augustpriset: Då skulle världen vara en vacker plats av Nicole Accord

Bland tidigare års Augustpristagare märks så många välkända namn att jag rekommenderar ett besök på hemsidan om ni är nyfikna. Bland Lilla Augustprisets vinnare känner jag igen Ester Roxberg och Lyra Ekström Lindbäck.

För mer information besök hemsidorna för Augustpriset och Lilla Augustpriset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s