Lucka 14 – H.C. Andersen-medaljen

julkalender 2013

H.C. Andersen-medaljen

Detta pris delas ut vartannat år till både en författare och en illustratör, bägge två måste vara nu levande. Det är International Board on Books for Young People (IBBY) som delar ut priset och det ska erhållas för ett ”bestående bidrag till barnlitteraturen”. Sedan 1956 delas pris ut till författare och sedan 1966 till illustratörer.

Olika nationella avdelningar hos IBBY nominerar i bägge kategorierna och en ny jury för varje år väljer en vinnare bland dessa. 2012 kungjordes för första gången fem finalister en vecka innan pristagarna utnämndes. Pristagaren erhåller en guldmedalj och priset har kallats barnlitteraturens nobelpris, men eftersom man inte får några pengar har denna roll numera övertagits av ALMA-priset.

2012 års pristagare var författaren María Teresa Andruetto och illustratören Petr Sís. Bland tidigare års pristagare känner jag igen Maurice Sendak, Quentin Blake och Max Velthuijs bland illustratörerna samt Astrid Lindgren, Tove Jansson, Maria Gripe, Christine Nöstlinger, Katherine Paterson och Aidan Chambers bland författarna.

Priset ska inte förväxlas med H.C. Andersens litteraturpris vilket går till författare som skriver i H.C. Andersens anda.

 

För mer information besök prisets hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s