Lucka 20 – Russian Booker Prize

julkalender 2013

Russian Booker Prize

Russian Booker Prize är helt enkelt en rysk variant av Man Booker Prize. Priset går till den bästa skönlitterära boken skriven på ryska. En longlist med nominerade utses och därifrån väljer en jury ut sex bidrag till en shortlist. Vinnaren får 600 000 ryska rubler och alla som hamnar på short list får 2000 rubler. Priset har delats ut sedan 1992 men det har bytt namn ett par gånger.

2013 års pristagare blev Andrei Volos för boken Возвращение в Панджруд (”Return to Panjrud”). Bland tidigare års pristagare känner jag inte igen någon men Vladimir Sorokin, vars Is jag är nyfiken på, återfinns på 1992 års shortlist och då för boken Four Stout Hearts.

För mer information besök prisets hemsida (för den som behärskar ryska)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s