Bokbloggare mot rasism

Idag är vi många bokbloggare som under en gemensam paroll vill visa vårt avståndstagande från rasismen och det faktum att nästan 10 % av Sveriges befolkning skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag. Att människor växer upp och blir rasister beror förmodligen på en rad olika faktorer där påverkan från människor i omgivningen är stor. Som pedagog i skolans värld är det min uppgift att sprida budskapet om mångfaldens möjligheter och jag är enligt läroplanen ålagd att aktivt motverka främlingsfientlighet och intolerans med ”kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser”.

Den fiktive figuren fakiren Falstaff skaldade för länge sedan:

Flitigt läsa gör dig klok. Därför läs varenda bok.

Ett par år efter det uttryckte sig Einstein så här:

Om du vill att ditt barn skall bli intelligent, läs för det. Om du vill att det skall bli ännu intelligentare, läs ännu mer för det.

Jag tror definitivt att läsning och högläsning överhuvudtaget bidrar till att öka vår medvetenhet om olika människors livsvillkor runtom i världen och att böcker bidrar till att våra generella kunskaper och vår förståelse för saker och ting ökar samt att vår förmåga till empati utvecklas. En bok som jag läst för barn i förskoleålder är Grodan och främlingen av Max Velthuijs. Den handlar om karaktären Råttan som en dag bosätter sig i skogsbrynet. Nästan alla djuren som bor i skogen blir misstänksamma och pratar om hur smutsig och tjuvaktig den där Råttan är men Grodan håller inte med utan vill lära känna främlingen. Det visar sig att Råttan är en fantastiskt schysst och hjälpsam figur och allas fördomar visar sig ha varit felaktiga. Den här boken är ypperlig när det gäller att diskutera främlingsfientlighet med små barn och jag har haft långa givande samtal med barnen efter att vi läst den.

Se dig om i bokbloggarvärlden idag för fler texter kring detta ämne och visa ditt stöd du med.

#bokbloggaremotrasism
#jagärintesverigedemokrat

6 reaktioner på ”Bokbloggare mot rasism

  1. Pingback: Bokbloggare mot rasism | Pantalaimone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s