Lucka 21 – Hugo Award

julkalender 2013

Hugo Award

Hugo Awards delas ut i en rad olika kategorier vilka dessutom skiftat genom åren. Priset delas ut för bästa science fiction- eller fantasyverk utgivet under året innan. Det första priset gavs 1953, på den 11:e World Science Fiction Convention och det har fortsatt att delas ut på denna tilldragelse sedan dess. Man har även delat ut priser i efterhand för verk skrivna innan priset började delas ut.

Alla medlemmar i World Science Fiction Society (WSFS) får rösta på vem som ska vinna årets pris. Vinnaren erhåller inga pengar utan endast en statyett med den så kallade Hugoraketen på och denna statyett ser lite olika ut från år till år.

2013 års pristagare i klassen skönlitteratur på mer än 40 000 ord blev John Scalzi för Redshirts. Bland tidigare års pristagarverk har jag bara läst J.K. Rowlings Harry Potter and the Goblet of Fire men jag känner igen en rad namn bland tidigare års nominerade och vinnande författare. Det är ganska många namn som återkommer gång på gång i nomineringslistan så om man är nyfiken på sf och/eller fantasylitteratur men inte var man ska börja kan kanske denna lista vara ett hett tips.

För mer information  besök prisets hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s