Vilka böcker ger du bort?

I helgens bokbloggsjerka diskuterades ju huruvida läsare är samlare eller inte. Detta ledde såklart till en del diskussioner om att göra sig av med böcker vilket fick mig att fundera över det här med att ge bort böcker. Om jag köper en bok i present så vill jag ju ge en bok som jag själv älskar, det är därför jag gett bort ex. Fågeln som vrider upp världen, Norwegian Wood och Överenskommelser på senare år. En gång gav jag bort Anna-Karin Palms Snöängel trots att jag själv inte läst den och det var bara baserat på och dagarna går’s recension! (Jag har ännu inte läst den själv)

Men det händer också att jag delar med mig av det egna beståndet. Problemet är då att de böcker jag gillar vill jag ofta behålla vilket betyder att de böcker jag ger bort är… sådana jag inte gillar? Ja, faktiskt men jag vill inte heller ge bort en dålig bok. Jag har inte läst så mycket på många år och började ordentligt igen för ett par år sedan. Därför gjorde jag min första ordentliga rensning nu i vintras. Vissa böcker gick direkt i soporna (de usla och pinsamma) medan några gick till bibliotekets återvinningstunna ”Readcycling” (de olästa som jag inte trodde jag skulle ta mig an).

Sen har jag de böcker jag vill ge bort, dvs de jag inte gillar så mycket. Det fanns faktiskt inga sådana nu för dessa böcker ger jag bort löpande när jag ska till och träffa någon som jag tror gillar dem. T.ex. har jag gett bort Jellicoe Road och Rör mig inte till en tjej i min bokcirkel som gillar ungdomsböcker. Jag själv föll inte för dem men märker ju att andra gör det så jag tyckte att de förtjänade en ny chans. Jag har också givit bort Nattfjäril till en kompis då jag tänkte att hon nog skulle uppskatta de erotiska inslagen. Jag har förstått att många älskar Kolterjahn men just den boken nådde inte fram till mig, inte då i alla fall. Väninnan älskade den.

Vilka böcker ger du bort?

 

4 reaktioner på ”Vilka böcker ger du bort?

  1. Kul att du gick på min text om en bok. Hoppas den som fick den gillade. 🙂 Jag har lite olika grupper av böcker som jag ger bort. Ett gäng medelbra böcker typ deckare, feelgood och ungdomsböcker tar jag med till byteshylla på jobbet och där kan det hända att jag puffar lite för dem. Några som jag ska ge bort sparar jag till vissa personer som jag vet uppskattar just den genren. Favoriterna ger jag inte bort alls. De får bo hos mig, däremot köper jag ibland ett andra ex av favoriter och ger bort som present. Vill ju innerligt gärna att andra ska tycka lika bra om dem som jag gör.

    1. Haha, först läste jag din mening som ”kul att du gick PÅ min text” innan jag insåg att det ju skulle vara ”kul att du GICK på min text”. Jag vet tyvärr inte vad mottagaren tyckte eller om hen läst den men jag vill fortfarande gärna läsa den själv!

  2. Alla böcker jag inte vill ha, ger jag bort – antingen till Second Hand eller någon som vill ha dem. Twilight-böckerna har jag hemma i fint skint, kartonnage, och älskar omslagen… Men är nästan hatisk numera till innehållet. Främst efter fjärde boken. Var helt fast, men kände mig bara tom i efterhand.
    Andra böcker jag kan ge bort är dubletter eller ”fula” böcker (för att hitta finare omslag till mig själv…)

    Men är boken en present, vill jag ge något jag själv uppskattar. Annars ger jag något jag tror jag gillar och personen i fråga önskar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s