Läsning vs boksamlande

En gång om året pysslar jag. Ibland blir den enda gången en serie av gånger men 2017 blev det nog endast ett enda tillfälle. Jag har en högtflygande intention att pyssla dock (det är ju kul och avkopplande den där gången jag gör det) och älskar att samla på mig pysselsaker. På facebook läste jag en gång något i stil med ”Att pyssla och att köpa pysselsaker är två olika hobbies” och jag kände bara: bingo!

Igår ägnade jag mig åt att inventera mina olästa böcker. Jag gjorde en ganska stor utrensning i december och jag hade så gott som köpförbud på böcker under hela 2016 så jag tänkte att det nog skulle se ganska bra ut i statistiken. Jag har ännu inte fördjupat mig i mina lästa böcker 2017 (och jag vet knappt om jag vill det heller då jag tror det är det sämsta läsåret någonsin) så jag vet inte hur många av mina befintliga böcker jag faktiskt läste men då jag 1 januari hade ca 73 hyllvärmare och 11 nyinköp under året så landade jag efter rensning och inventering på 62 hyllvärmare och 42 nyinköp under 2017. En ganska stor procentuell ökning av antalet olästa helt enkelt.

Ca en fjärdedel av nyinköpen är böcker som jag räddat vid utrensningar från övriga familjemedlemmars hyllor så det var ren barmhärtighet. Men övriga är såklart böcker som faller i kategorin ”den här måste jag ha genast, annars dör jag” och jag var återigen på bokrean och shoppade trots att jag i min utrensning plockade bort böcker från 2015 års bokrea. (Försvarstal: Jag köpte och läste Kvinnann i sanden på årets bokrea och den var fatastisk!)

Jag har absolut inget problem med att ha många olästa böcker hemma men kan tycka att smärtgränsen är uppnådd (fast jag vet att ni är många som har flera tusen dylika). Jag prövade som sagt 2016 att ha köpförbud och att bara läsa böcker från min egen bokhylla (med få relevanta undantag) och det gick väl hyfsat men jag vill inte göra den resan igen.

Jag får nog bara förlika mig med följande:

Att läsa böcker och att köpa böcker är två olika hobbies.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s