Statistik över läsåret 2020

Här kommer äntligen lite traditionsenlig nördstatistik! Varför då kanske du undrar? Tja, det är något lite heligt och härligt över att göra bokslut. Dessutom ger det en fin bild över vad jag faktiskt läste vilket ofta skiljer sig en del ifrån vad jag har för intention att läsa. Inte så att jag läser böcker jag inte vill läsa men jag tänker alltid att jag borde läsa mer diversifierat men i slutänden sitter jag som idag med relativt enhetlig läsning.

För andra året i rad så räknar jag varje utläst titel som en bok oavsett längd, tänkt målgrupp eller svårighetsgrad. Och precis som varje år (same procedure as last year) så har jag aldrig någonsin ett antalsmål. Problemet med statistik är att ju längre man håller på desto bökigare blir det. Det borde kanske bli lättare då man blir mer van och så är det förvisso men det blir också fler och fler kategorier och ökade svårigheter med att bestämma och avgöra kategori.

Det här med författarens nationalitet har jag dryftat flera gånger här på bloggen. Å ena sidan vill jag läsa böcker från fler länder, å andra sidan är det väldigt många som har dubbla nationaliteter och å tredje sidan känner jag mig ibland nästan rasistisk när jag blir lite småsur över dubbla nationaliteter och tycker att det är synd att Kazuo Ishiguro känns mest brittisk. Sen har vi det här med typ av bok som är fine om du tänker roman-barnbok-fackbok men det slutar ju inte där? Och 2020 läste jag ju t.e.x utmärkta Främling i vita rum som är både en fackbok och en biografi eller Mamma fuckar upp som är en serieroman för barn…

När det gäller fackböcker så är det också vanligt med fler än en författare, för att inte tala om antologier. Herregud vilka problem det här ger mig. Ska jag räkna Gör skillnad! från klimatångest till handlingskraft som en kvinnlig författare eller tre? Och när vi läser barnböcker eller för den delen, Vei-böckerna, så är ju illustratören minst lika viktig som författaren. Ska jag ändå bara räkna hen som står för det skrivna ordet? Ja, ni hör ju. Sådant där funderar jag över medan ni kollar Ivanhoe och undrar vilken pizza ni ska äta på kvällen.  Det slutar alltid med en väldig röra och inkonsekvens. Som tur är så är det bara jag som lider och dessutom finns det fler som är som jag. 🙂

BÖCKER

Totalt antal lästa böcker: 81
Svenska/engelska: 80 / 1
Pappersbok/e-bok/ljudbok: 38 / 38 / 5

Romaner: 46
Barnböcker (0-12): 11
Ungdomsböcker (13+): 2
Fackböcker: 12
Seriealbum: 4
Essäer: 1
Noveller: 3
Novellsamlingar: 2
Pjäser: 0
Diktsamlingar: 0

Kommentar: Även om jag inte räknar antal så bokför jag dem och jag kan se att det är ett år med många lästa titlar för att vara jag. Jag är en snabbläsare och känner ju att det blev väldigt mycket läst i november-december och så pass att jag nästan inte hann med något mer. Ändå finns det människor som läser över 200 titlar per år men alla får ju göra som de vill såklart.

De senaste åren har jag läst nästan övervägande på svenska och den trenden håller i sig. Ljudböckerna är ovanligt många (för att vara jag) vilket beror på att jag skaffade streamingtjänst i oktober tror jag. Jag har också läst 50/50 av e-böcker och fysiska böcker men jag hade nog gissat att jag läste fler e-böcker. Vad gäller typ av bok så var det roligt att jag, trots att jag misslyckades med min fackboksutmaning rent regelmässigt, ändå läste 12 stycken vilket jag tänkt mig.

Ursprung

Hyllvärmare: 13
Bokhylleböcker: 5
Nyinkommet: 8
Rec.ex: 15
Biblioteksböcker: 26
Streamingböcker: 11
Radioföljetong: 0
Lånat: 2

Kommentar: Ursprunget är min största akilleshäl på så vis att jag tenderar att läsa alltför lite ur min egen hylla. På diagrammet kan man se rätt tydligt att hälften är lånad litteratur medan den övre halvan är böcker som fanns hemma hos mig eller kommit under året. Och av den hälften så är det i sin tur hälften som är böcker som bott hos mig i ett år eller mer och den kategorin jag vill skära ner mest på, alltså inte som i sluta läsa dem utan i syfte att minska ner mängden.

FÖRFATTARE

Totalt antal lästa författare: 71
Kvinnor/män: 54 /17
Levande/döda: 61 / 10
Antal författare jag läste för första gången: 54

Kommentar: Det är nästan så att jag skulle kunna sluta bokföra det här för siffrorna visar absolut ingenting nytt. Nu levande, för mig nya kvinnliga författare is da shit.

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel

 • Afrika: 1
 • Asien: 1
 • Europa: 64
 • Nordamerika: 13
 • Sydamerika: 1
 • Oceanien: 1

Edit: Även jag blev tvungen att lägga in ett diagram över fördelningen över världsdelar med Sverige separat så som Hanna gjort. (Varför just Sydamerika fick stå med som text när både Sydamerika, Asien, Afrika och Oceanien representeras av en bok vardera får du fråga Googles Kalkylark om.)

Antal böcker per land

 • Australien: 1
 • Chile: 1
 • Frankrike: 1
 • Irland: 1
 • Kanada: 1
 • Polen: 2
 • Ryssland: 1
 • Somalia: 1
 • Storbritannien: 16
 • Sverige: 43
 • Sydkorea: 1
 • USA: 12

Kommentar: Årets summa lästa länder landade på 12 böcker och förvisso alla världsdelar representerade men med ynka en bok för de fyra världsdelar jag läser minst ifrån. Siffran 12 är inte jätteimponerande men jag brukar hamna någonstans runt där och tror jag har haft 15 länder som mest något år. Sen är det ju i stort sätt samma länder som återkommer år efter år. Polen, Somalia och Chile är nya länder. Jag säger varje år att jag ska uppdatera kartan över lästa länder men i år är jag faktiskt redan halvvägs på g och nu har jag en färdig lista att fylla på vilket känns bra.

Edit 2: Jag blev också inspirerad av Lindas diagram över länder där de med endast en läst bok klumpades ihop som övriga och blev tvungen att lägga in ett sådant.

4 reaktioner på ”Statistik över läsåret 2020

 1. Japp, det finns fler som är som du… Många skulle nog bara skaka oförstående på huvudet om man försökte förklara vilka problem nationalitet och genre ställer till med, men jag förstår precis. Det är nästan så att de funderingarna tar med tid än att göra själva statistiken.

  1. Haha, vi skulle kanske hinna läsa två böcker extra istället för att sitta med det här? Det betyder kanske att folk som inte bokbloggar läser uppemot 400 böcker per år? 😳

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s