Är bokrecensioner opopulära?

I slutet av 2020 hittade jag en amerikansk bokblogg vid namn Drizzle & Hurricane Books där det finns en intressant sida med en massa tips och idéer för dig som är eller vill bli bokbloggare. Hela bloggen ger ett väldigt proffsigt intryck rent designmässigt (även om jag inte är fullt lika förtjust i GIFs som många andra) och jag älskar hennes logga eller vad vi ska kalla den och frågade t.o.m. en kompis i branschen vad en sådan skulle kosta. 800 kr i timmen sa hon sanningsenligt och jag insåg att det kanske gick lite överstyr för ett hobbyprojekt som inte genererar någon inkomst. Det finns som sagt mycket intressant och tankeväckande på den här bloggen men en sak som återkom hela tiden var att bokrecensioner skulle vara opopulära. På t.ex. den här sidan kan vi läsa:

Aren’t book reviews the best way to scream about the books we adore? Aren’t book reviews supposed to be the backbone of book bloggers, our very reason to be?

Hela grundtanken med att jag överhuvudtaget började bokblogga var för att skapa en slags sökbar läsdagbok. Det är också av den anledningen jag tjatar om att jag vill ha recensioner av (i princip) alla böcker jag läser eftersom jag glömmer bort dem så lätt. Genom att surfa runt på min egen blogg blir jag påmind om gamla skatter eller kan skratta åt böcker jag ogillat. Och jag håller med om att en bokblogg utan bokrecensioner känns… lite konstigt? Längre ner på samma sida så utvecklar hon resonemanget:

Book reviews don’t bring in a lot of traffic, they don’t rise a lot of discussions, they don’t give us a lot of comments, when you compare them to other popular blog posts.

Och det här är ju sant. Överhuvudtaget är det dock så numera att de flesta kommentarerna fås på de här återkommande inläggen som Smakebit på söndag där det liksom är kutym att klicka sig runt hos de andra och lämna ett avtryck. På recensioner händer det att jag får en kommentar om det är en bok som väcker något hos läsaren, hen kanske själv har läst den eller vill läsa den. Som exempel på mer populära blogginlägg ger Drizzle & Hurricane Books exempel på diskussionsinlägg, recensioner av väldigt hypade böcker eller s.k. book tags vilka kanske inte är lika populära här i Sverige som i USA.

Själv så försöker jag att scrolla runt bland bokbloggar då och då (men inte med någon regelbundenhet tyvärr) och är det en recension så går jag bara in och läser den just om det är en bok jag läst, vill läsa eller kanske är nyfiken på. För att få tips om nya böcker annars så är det nog mer Instagram som gäller numera eller nämnda Smakebit på söndag som jag gillar för att du får en bättre känsla för boken genom att läsa ett utdrag ur texten.

Sen beror det ju på varför du bloggar också. Om du är ute efter höga besökssiffror och mycket interaktion så är det kanske inte ens en bokblogg du bör ha? De bloggarna jag återkommer oftast till är ju sådana där jag och skribenten har en liknande smak eller jag gillar hur hon (oftast en hon) skriver. Sen har jag ett par som jag följt sen starten som är som gamla vänner fastän att vi har ganska olika boksmak. Jag försöker då och då aktivt att hitta nya bloggar att följa och då är det i första hand deras boksmak som avgör och den tar jag ju reda på genom att läsa, just det, deras bokrecensioner!

Så summa summarum håller jag med Drizzle & Hurricane Books om att bokrecensioner må vara icke trafikbringande inlägg men samtidigt är de ändå bokbloggandets ryggrad och jag kan inte tänka mig en bokblogg utan dem. Däremot är det kul med olika typer av inlägg och det här är något jag försöker att utveckla lite just nu.

Hur tänker du?

6 reaktioner på ”Är bokrecensioner opopulära?

  1. Det är väldigt trevligt med bokbloggar, jag hittar en del bra tips. Jag blir väldigt besviken på bloggar som är urusla på recensioner och ger högsta betyg till allt. Jag fattar att förslag dras till dem men inte jag. Jag vill ofta diskutera en bok jag precis läst, men det är ju jättesvårt eftersom vi inte läser ”samtidigt”. Det känns konstigt att skriva sina tankar i ett flera månader gammalt inlägg.
    För egen del skriver jag om alla böcker jag läser, som min egen läsedagbok.

    1. Jag kan ibland känna att jag generellt är väldigt positiv till mycket jag läser men jag väljer ju också det mesta själv som jag läser (undantaget vissa bokcirkelböcker) och med åren har jag ju lärt mig vilken typvärde böcker jag troligtvis uppskattar. Olika böcker lever ju kvar i en olika länge så ibland går det bra att diskutera långt efteråt men helst ska det såklart vara färsk läsning. Du är inte med i någon bokcirkel då?

      1. Jo, jag är/har varit med i två. Båda fick ett abrupt avbrott i mars pga pandemin, oklart om de återhämtar sig. Nu letar jag digital bokcirkel men har inte hittat rätt än.

  2. Jag kan inte heller tänka mig en bokblogg utan någon form av recensioner. Däremot ser man ju det på Instagram och liknande plattformar. Jag skriver inte för att få trafik, men blir själaglad om jag möter en enda person som säger att hen har läst en bok efter att ha sett att jag skrivit om den. Det har t.o.m. hänt att jag inte gillat en bok, men någon ändå lockats (och gillat den mer än jag).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s