Hett i hyllan: Ett nytt Atlantis

hettihyllanBokdivisionen fortsätter att haka på Monikas inläggsserie Hett i hyllan där man bekänner sina heta synder i form av hyllvärmare!

I januari 2020 träffade jag en av mina bokcirklar och en av tjejerna hade haft en Novellix-kalender och ville nu skicka vidare böckerna. Det var väldigt frikostigt av henne men eftersom jag ju försöker hålla nere inflödet så valde jag ut tre stycken noveller som fick följa med mig hem. Den första av dessa tre är Ett nytt Atlantis av Ursula K. Le Guin. Science fiction är en genre jag läst extremt lite av, knappt något, Amatka av Karin Tidbeck kanske gills som science fiction? Jag ser hos Bokus att det tycker att både Hungerspelen och 1984 är science fiction och de har jag ju läst. Vad är då skillnaden mellan en dystopi och science fiction?

Hur som helst så är ju Le Guin ett stort namn i genren så jag tyckte det var lämpligt att en av novellerna blev den här. Den handlar om ett USA som delvis sjunkit ner i vattnet samt blivit en totalitär stat efter kapitalismens härjningar. Hoppet närs om att en fri och ny kontinent ska stiga upp ur vattnet.

5 reaktioner på ”Hett i hyllan: Ett nytt Atlantis

  1. Le Guin läste jag en hel del av på 80-talet, måste det ha varit 😲 Jag gillade det då i alla fall.

    Som av en händelse så har jag ju googlat skillnaden mellan science fiction och dystopi. Flera gånger. Det är ingen skillnad. Dystopi är tydligen en subgenre till science fiction, vilket ju förklarar varför det ibland känns så svårt att pinpointa genren.

      1. Typ en subgenre i alla fall. Det finns tydligen en skillnad som gör att boken/filmen hamnar i dystopifacket och det är att medborgarna är förtryckta av systemet. Vilket ju faktiskt borde göra Star Wars till dystopi…

      2. Haha, jag tänker nog att en dystopi är en framtid på jorden eller med jordiska medborgare. Och Star Wars är väl ändå en galaxy far far away?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s