Fördomsfull läsning

Jag har som ett av mina mål att hela tiden försöka läsa böcker från fler länder. En av anledningar till detta utgår ifrån Chimamanda Ngozi Adichies tal The Danger of the Single Story där hon bl.a. säger:

The single story creates stereotypes, and the problem with stereotypes is not that they are untrue, but that they are incomplete. They make one story become the only story.

Häromdagen läste jag ut Oyinkan Braithwaites My sister, the Serial Killer. Det finns en läsvärd intervju med Braithwaite i slutet av boken där hon säger att det finns en förväntan på afrikanska författare att liksom tala för hela världsdelen men att det håller på att förändras. Hon är själv uppvuxen både i Storbritannien och Nigeria och menar att hon inte kan ge den kulturella bilden som Chimamanda Ngozi Adichie ger i sina romaner eftersom hon själv inte har det arvet och den kunskapen från sin uppväxt. Men hon understryker också att det, såklart, finns så många olika nigerianska erfarenheter eftersom att det finns så otroligt många människor som lever här.

Jag håller just nu på att läsa Me and White Supremacy av Layla F Saad och funderar rätt mycket kring min egen rasism. Med det menar jag inte att jag är ute på gatorna och skanderar rasistiska slagord utan mer att jag är uppväxt med en vithetsnorm som är så djupt rotad att man verkligen måste gräva i det för att få syn på allt. När jag läste Dolda i det fullt synliga av somaliske Nuruddin Farah så blev jag nästan lite besviken över att det kändes som att boken kunnat utspela sig i vilket land som helst. Den var inte fylld av de stereotyper och miljöer jag tydligen förväntar mig från en afrikansk författare.

Så fastän att jag försöker att aktivt och medvetet vidga mina vyer är jag ändå fortfarande fylld av fördomar. Det är inte med stolthet jag skriver detta men ett första steg är att bli medveten om sina egna brister för att sen kunna bli bättre. Ju fler böcker jag läser, desto fler världar öppnar sig och desto fler olika berättelser och människoskildringar får jag ta del av. Har du kommit på dig själv med att vara fördomsfull mot din egen vilja?

Photo by Kyle Glenn on Unsplash

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s