#8marscoronademo – Modebranschen

Hanna på Feministbiblioteket ville demonstrera idag och såklart hänger jag på. Andra som deltar är enligt O och Agnes bokblogg.

Ett viktigt område som oväntat många feminister blundar för är modebranschen, i synnerhet fast fashion. För två år sedan skrev jag ett inlägg om det här och jag tänkte reprisera delar av det här genom att upprepa två boktips:

Slow fashion av Jennie Johansson & Johanna Nilsson är en heltäckande bok om modebranschen: modeindustrins miljökonsekvenser, olika materials miljömässiga effekter, miljömärkningar, hur du kan tänka när du ska handla kläder, hur förhåller du dig själv till mode samt hur du tar hand om och lagar dina befintliga kläder. Det här är en jättebra introduktion till konceptet hållbart mode, eller just slow fashion.

Modeslavar av Moa Kärnström & Tobias Andersson Åkerblom är för dig som vill djupdyka i fast fashion-branschens effekter för både miljön och villkoren för dess arbetare. Du får även en intressant bakgrund i form av den svenska klädindustrins historia.

Du kan läsa mina originalrecensioner av böckerna genom att klicka på titlarna.

Bara för någon dag sedan skrev @fairaction på Instagram om våldet mot kvinnor inom modeindustrin. En studie från Bangladesh visar att 70 % av sömmerskorna har upplevt sexuellt våld eller trakasserier och troligtvis är siffran ännu högre. Fysiskt våld på jobbet är också vanligt där chefer och föreståndare delar ut örfilar, slag och sparkar till sömmerskorna. Även verbala och digitala trakasserier förekommer. Samtidigt är ett av sex klädesplagg som köps i Sverige tillverkade i Bangladesh.

Förutom rent våld så jobbar sömmerskorna under usla förhållanden när det gäller arbetsvillkor, löner och ofta används miljögifter vid tillverkningen. Att faktiskt fråga dig själv vem som har sytt ditt plagg är en oerhört viktig handling. Det finns etiskt producerade kläder där ute eller varför inte handla second hand?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s