En smakebit på søndag: I går

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Mitt sportlov är till ända och det är ju hopplöst det där att man aldrig hinner allt man önskat men jag har ändå tränat en hel del, läst eller läst ut sammanlagt sju böcker, köpt ny tvättmaskin och vilat. Tänk jag tycker inte att jag läst någonting under det här lovet men tydligen hade jag det.

Edit: Jag kollade fel i kalendern först och räknade fel så det var inte nio böcker utan sju. Med läst eller läst ut menar jag att några böcker var påbörjade och avslutades under lovet medan övriga lästes från början till slut.

I går läste jag I går (haha) men jag tänkte att jag ändå skulle dela en smakbit ifrån den. Det är det första jag läser av Kristóf och jag har alltså inte läst den hyllade Den stora skrivboken-trilogin. Hennes böcker är tydligen alltid korta och den här var ca 100 sidor. Hon skrev dem på franska trots att hennes modersmål var ungerska och att hon inte fullt ut behärskade franskan men det är inget jag reflekterar över i den översättning jag läser.

Boken handlar om Sandor som lämnat sin uppväxtby för ett annat land, inte mår helt psykiskt bra, jobbar på klockfabriken och drömmer om Line – hans ungdomsförälskelse. Smakbiten kommer från ganska långt in i boken men den spoilar inget så länge jag inte berättar vilka som pratar.

– Antingen åker du hem och tar tillbaka din fru. Eller så stannar du här och tänker inte mer på saken.
– Men jag älskar ju min fru! Jag älskar mina barn!
– I så fall får du fortsätta att skicka pengar till dem.
– När jag vet att den andre kommer att använda dem? Vad skulle du gjort i mitt ställe?
– Jag har ingen aning. Jag vet inte ens vad jag ska göra i mitt eget ställe.
– Och ändå är du en intelligent person. Finns det någon jag kan be om råd?
– Kanske en präst?
– Jag har redan försökt. De kan inget om livet. De säger åt oss att foga oss. Be och ha tillit. Har du något ätbart?

30 reaktioner på ”En smakebit på søndag: I går

 1. Känner till författaren, men har inte läst något av henne.

  Läste du ut nio böcker på en vecka?! Det är ett tempo jag skulle behöva hålla. I ett år 😲

  1. Nej, vet du vad, jag tyckte det lät mycket! Jag kollade fel i kalendern, är så van att sportlovet är sista veckan i februari. Den rätta siffran är sju böcker men hälften var redan påbörjade. Och de jag läste under veckan var tillsammans totalt på kanske 500 sidor. Så ta det lugnt. 😂

  1. Jag kopierar mitt svar till Monika och har nu ändrat i texten:
   Nej, vet du vad, jag tyckte det lät mycket! Jag kollade fel i kalendern, är så van att sportlovet är sista veckan i februari. Den rätta siffran är sju böcker men hälften var redan påbörjade. Och de jag läste under veckan var tillsammans totalt på kanske 500 sidor.

 2. Paula Merio

  Jag har inte läst Kristof, kanske trott hon skulle vara lite svår…
  Tack för icke alls svår smakbit, ”ler”

   1. Paula Merio

    ja man ska inte ha så många förutfattade meningar, kanske hamnar hon så småningom på läslistan!

 3. Tack för smakbiten. Känner till författaren men inte mer.
  Vi brukar kalla sportlovet för läslov i vår familj. Numera har vi ju inget lov, jobb för oss, plugg för ungdomarna, men förr läste vi. Mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s