En smakebit på søndag: Isbrytare

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Veckan har varit intensiv och inleddes med julbord på Ulla Winbladh tillsammans med veganbokcirkeln där vi diskuterade Terapeuten. De flesta tyckte att boken var helt ok men lite ytlig liksom. Maten var god även om jag egentligen inte är något större fan av julbord och jag kan inte säga att det är direkt prisvärt på Ulla Winbladh. Men fint och mysigt är det och det är andra gången vi är där så vi har nästan startat en liten tradition!

I onsdags var jag på författarsamtal med Bianca Kronlöf och jag var helt chockad över hur få som var där. Inte kan vi väl vara så få som gillar henne? Det var engagerande, underhållande och upprörande och jag fick en fin pratstund med henne efteråt när hon signerade. Jag hade tänkt att köpa boken till mig själv men valde istället att låta henne signera den till min sambo. Den vänder sig ju trots allt ändå till män men jag kommer såklart också att läsa den.

Idag är det äntligen dags för min antirasistiska bokcirkel att ses igen. Jag pausade mitt deltagande i alla mina bokcirklar ett tag i höstas men nu är det igång igen och vi ska diskutera första halvan av Främling i vita rum av Lovette Jallow vilket är en omläsning för mig.

Sen har vi julfixat lite men ganska sparsmakat i år; julgardiner och granen, det är de två viktigaste delarna tycker jag. Idag blir det också årets första pepparkakor och glögg (förutom den lilla koppen på julbordet). Jag har velat vänta med julen i år och ska spara julböckerna till december har jag bestämt. Istället har jag läst alla mina bokcirkelböcker och så två favoriter: Elly Griffiths och Kristina Ohlssons senaste om Strindberg. Den började jag på igår och smakbiten kommer ganska tidigt från boken när August är ute med människorna på Hovenäset för att det brunnit bland sjöbodarna men han flippar på den gamla mannen Gunnar och hans attityd. Är inte August liksom bara en drömkille egentligen med hans lugna vänliga sätt, bokintresse och bakande?

– Jag förstår att du är chockad men det är faktiskt inte din sjöbod som brunnit upp i natt, sa han till Gunnar. Om du inte har något vettigt att säga föreslår jag att du håller käften.

Tystnaden som följde var en som August inte skulle glömma.

Alla (utom brandmännen) stannade upp och beskådade det oerhörda som hade hänt: att någon hade satt sig upp mot Hovenäsets okrönte furste.

Gunnar stirrade ordlöst på honom i vad som kändes som en evighet.

– Det är ruter i dig, Strindberg, sa han till sist. Det gillar jag.

23 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Isbrytare

 1. Är veganbokcirkeln en bokcirkel för veganer eller en bokcirkel om veganböcker eller båda på en gång?

  Finns det någon sanning i att Strindberg skulle ha varit med vid branden och sagt dessa ord? Tack för smakbiten!

  1. En bokcirkel för veganer men vi läser alla böcker, t.o.m. av och med köttätare. 🙂 Det handlar mycket om att det är trivsamt att umgås med andra veganer så att vi kan känna oss normativa i varandras sällskap. Dessutom slipper vi restauranger med kanske ett enda vegansk alternativ utan ses på (för oss) trevligare ställen. Nej, alltså, den här August Strindberg är en helt fiktiv karaktär som Ohlsson diktat upp!

  1. Jag har tvärtom bara läst den här och Sjuka själar så jag har alla hennes andra serier kvar att upptäcka. Men jag tänker att de andra är mer deckar-deckare. Den här serien är ju mer mysdeckare/feelgood med karaktärsfokus och sen lite brott och svärta.

  1. Den blir perfekt julhelgsläsning!
   Ja, jag skaffade en bok som heter Me and White Supremacy och efterlyste andra människor på fb att läsa den med och när boken var slut beslöt vi att fortsätta på samma tema!

 2. Paula Merio

  Jag har sett Ohlssons bok lite överallt och gillar omslaget skarpt. Jag läser inte krim, så den faller bort, och kött äter jag också. Fast mindre mängd än förut och bara svenskt. Du är aktiv som deltar i flera bokklubbar! Tack för smakbit, ha en fin adventsafton!

 3. 2 lesesirkeler! Det er bra. Jeg klarer knapt å følge med i den ene jeg deltar i. Virker som fine boksirkler da 🙂
  Jeg har kun lest Lotus Blues og Mios Blues – men vil helt klart lese flere bøker av forfatteren.
  Og, ja denne Strindberg virker som en kjernekar 🙂

 4. Roligt med traditioner och bokcirklar. Jag har varit på Ulla Winbladh en gång, minns inte vad det var för mat, men kommer ihåg att det var ganska dyrt. Tack för smakbiten.

 5. Kul att vara med i olika bokcirklar! Jag är bara med i en Vampyrbokcirkel. Träffas din antirasistiska-bokcirkel på facebook eller IRL?

  Jag håller också på att läsa Isbrytare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s