Månadssummering mars 2023

Mars månads läsresultat blev en ansenlig mängd böcker för att vara jag. Jag flydde nog in i böckernas värld på ett sätt som jag annars gör med tv-serier vid behov men det fanns inga tv-serier jag var sugen på. Jag trodde först att jag kanske tränat mindre än brukligt men det var bara under sista delen av månaden kunde jag konstatera efter att ha konsulterat min träningsdagbok.

Mars månad var också den månad jag förlorade två familjemedlemmar inom loppet av en vecka. Den ena efter en kort tids sjukdom och den andra efter ett hastigt förlopp. Det har varit, och är såklart fortfarande tungt och sorgen kommer och går och blandas med fina minnen. Det var därför jag ville läsa Hantera döden i mars och jag är glad att jag gjorde det. Jag märker att folk reagerar väldigt olika när jag berättar om mina förluster och många vet inte vad de ska säga och andra verkar inte vilja prata om den. Det är synd för den försvinner ju inte för att vi inte pratar om den. Döden är lika oundviklig som en förlossning för den som är gravid och bägge är två smärtsamma upplevelser men med, förhoppningsvis, väldigt olika resultat.

Kulturellt gjorde jag inte så mycket i mars, jag vågade inte binda upp mig eftersom jag aldrig visste när vakan skulle inledas. Jag hann dock med en fantastisk Sweeney Todd på Operan och tackar Mats Strandberg som först uppmärksammade mig på den. Det var första gången jag var på Operan sedan jag var barn och det betydde mycket för mig att få återvända dit just nu. Jag var också på releasen för Muslimsk feminist? Javisst! vilken jag slukade inom ett par dagar men inte hunnit skriva om. Jag har för övrigt ett tiotal släpande recensioner nu för även om jag orkade läsa så orkade jag inte skriva. Den uppmärksamme kanske noterar att jag heller inte deltagit i så många bloggutmaningar som jag brukar då jag helt enkelt inte haft energi till det.

Inte heller orkade jag med någon Selma i min Selma-utmaning. Man kan tycka att jag gjorde ett bra resultat med fem lästa böcker från bokhyllan men, alla fem var sprillans nyinköpta!:) Men om man bortser från det så ligger jag ju bra till med nästan hälften av de 36 böckerna lästa redan efter tre månader. Däremot tror jag att jag kommer behöva läsa många fler än 36 eftersom jag tydligen haft ett gigantiskt inflöde av böcker redan detta år. Kanske beror det på min sorg och att jag tröstshoppat lite. Slutligen så blev Kamerun ett nytt läsland och det genererade två nya poäng till Vidga vyerna i alla fall.

Status utmaningar

Rensa bokhyllan: 5 st. totalt 15/36
Vidga vyerna: 2 p. totalt 8 p.
Selma Lagerlöf: 0 böcker lästa, 0 tv-serier kollade

Månadens bästa: Straff eller Tålamod
Bägge två var väldigt bra och bägge två handlar om maktmissbruk och förtryck.

Månadens mest fantastiska: Vi som blir över
Åh vad jag hoppas att Helena får den här boken utgiven!

Månadens överraskning: Dr Jekyll & Mr Hyde
Särskilt första halvan av den här var riktigt bra, sen blev den lite mer långrandig men det var jättekul att äntligen ha läst denna klassiker!

Månadens mysigaste tröstläsning:
I gryningen andas inget och Det låsta rummet
Två böcker som jag längtat efter, som innebar återvändandet till något bekant och kära vänner och som kom till mig i precis rätt stund av livet.

Lästa böcker mars 2022:

 • Vi som blir över (arbetstitel) av Helena Ferry (testläsning av manus)
 • Straff av Ann-Helén Laestadius
 • Muslimsk feminist? Javisst! av Sarah Delshad
 • Hantera döden av Jakob Endler Ratz
 • I gryningen andas inget av Marianne Cedervall
 • Det låsta rummet av Elly Griffiths
 • Sweet Dreams Öxnehaga av Anna Agrell
 • Tålamod av Djaïli Amadou Amal
 • Dr Jekyll & Mr Hyde av Robert Louis Stevenson

BÖCKER

Totalt antal lästa böcker: 9
Svenska/engelska: 9 / 0
Fysisk bok/e-bok/ljudbok: 8 / 1 / 0

Barnböcker (0-12): 0
Ungdomsböcker (13+): 1
Fackböcker: 2
Skönlitteratur: 6

Ursprung

Hyllvärmare: 0
Bokhylleböcker: 0
Nyinkommet: 5
Omläsning: 0
Biblioteksböcker: 3
Lånat: 1
Radioföljetong: 0
Rec.ex: 0

FÖRFATTARE

Totalt antal lästa författare: 9
Kvinnor/män/icke-binär: 7 / 2 / 0

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel:

 • Afrika: 1
 • Asien: 0
 • Europa: 8
 • Nordamerika: 0
 • Sydamerika: 0
 • Oceanien: 0

Antal böcker per land:

 • Kamerun: 1
 • Storbritannien: 2
 • Sverige: 6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s