Utanför revet

Utanför revet har legat på min läslista sen den kom och jag lyckades få tag i ett ex via Kollektivet – en bokcirkel. Jag går igång på Skottland och karga öar så jag var extremt taggad på boken.

Claire, hennes man Paul och tre små barn bor egentligen i London men Paul är forskare och p.g.a. hans arbete hyr de nu tillfälligt ett hus på ön Isle of Mull på Skottlands västkust. Claire är föräldraledig och ägnar dagarna åt att vandra med bebisen i bärselen eller simma nere i den ”pool” som bildats i havet tack vare revet. På gården där de bor finns också får och ibland kommer Niall ut och jobbar med dem. Han är ca 10 år yngre än Claire och de börjar umgås som vänner men han växer liksom på henne och hon kan inte sluta tänka på honom.

Jag fullkomligen slukade den här boken och älskade allt! Det är en lågmäld vardaglig berättarton där vi följer Claire i hennes vardagliga göromål, små utflykter runt ön och samvaro med familjen. Samtidigt introduceras vi för tunga ämnen som Claires hjärtproblem, hennes problematiska relation med sin lillebror och så ovanpå allt detta kommer den spirande attraktionen till Niall.

Det är något trollbindande lockande med otrohetsfantasier och som läsare vill du att Claire ska få ihop det med Niall samtidigt som du tycker det är så dumt av henne då hon lever i en till synes toppenrelation med Paul. Veronika Malmgren berättar om det här på ett ovanligt och mycket snyggt sätt och jag vet inte om jag är nöjd eller besviken eller både och när boken är slut.

Det enda som stör mig är att Claire och hennes man har en barnflicka vilket dock förklaras med att Pauls föräldrar bor i Portugal och de vill kompensera för sitt bristande farförälder-engagemang genom att betala för barnflickan. Utan henne i berättelsen hade dock Claire varit mycket mer bunden och utan småbarn hade hennes fantasier inte varit samma ”problem”.

Det här är nog årets favorit än så länge och jag måste definitivt undersöka Malmgrens tidigare utgivna titlar. Nu sörjer jag att det är en Kollektivet-bok så att jag måste lämna den vidare för jag hade gärna behållit denna hemma i hyllan!

Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 8 juni 2024
Mitt betyg: 5/5

Lämna en kommentar