Virgin Suicides

När jag har mycket att göra tenderar jag att ta på mig ännu mer. Jag tror inte att det är världsunikt för mig utan bara något märkligt sätt som människan fungerar på. Så tidigt i våras när jag hade fullt upp med studier och annat fick jag en impuls och tackade ja till en buddy read för Virgin Suicides på Storygraph vilket jag inte ens hade men skaffade. Storygraph är typ som Goodreads men mer pk. Jag såg filmen som ung och har lyssnat på soundtracket med Air tusentals gånger men som tur är had jag dåligt minne och mindes inte vad som var grejen med flickorna Lisbon.

De är i alla fall fem unga tonårssystrar som hålles hårt av framförallt sin mamma och pappan har nog inte alltför mycket att säga till om. Den yngste systern försöker ta livet av sig vilket leder till att systrarna hålles ännu hårdare och allt blir en negativ spiral med psykisk ohälsa, experimenterande och inom kort mynnar det ut i att alla tar livet av sig. Detta är ingen spoiler utan berättas i inledningen.

Vi lär känna systrarna genom ögonen på det kollektiv av pojkar som betraktar dem och systrarna i sig är också ganska mycket som ett kollektiv. Boken beskrivs av förlaget som ”förförisk och makaber” men ärligt talat tycker jag att de här pojkarna är rätt creepy och att de mer eller mindre stalkar systrarna. Visst, de får bara vid något enstaka tillfälle komma nära dem så jag fattar att systrarna liksom ses som några ouppnåeliga fantasier. Inte så att de nödvändigtvis är supervackra allihop men de är förbjudna och det är väl det som lockar.

Jag hade nog lite höga förhoppningar på den här boken och jag blev besviken. Inledningsvis känns det lite drömskt och som att pojkarna har någon slags mystisk fascination som sen övergår till ett mer creepy betraktande. Vi kommer aldrig heller riktigt nära flickorna eftersom att de mest ses genom den manliga blicken. Det känns som en högst manlig fantasi att en av dem blir sexbesatt och tar upp olika män på taket och ligger med vilket några pojkar kan se men föräldrarna aldrig märker.

Jag inledde med att säga att jag efter 20 år inte mindes vad som var grejen med systrarna, d.v.s. anledningen till att de tog livet av sig, och jag hade några hemska minnesbilder från filmen trodde jag men de visade sig inte stämma. Antingen kom de från en annan film eller så var filmen tillspetsad. Själva anledningen är liksom mer diffus, eller kanske inte, och för dig som är nyfiken så går den att googla sig fram till.

Förlag: Modernista
Utläst: 4 mars 2024
Mitt betyg: 3/5

Lämna en kommentar