En midsommarnattsdröm

Under sista delen av vårens kurs var vi framme vid Shakespeare och vi skulle läsa två av hans pjäser: En midsommarnattsdröm och Hamlet. Jag lånade fina böcker på biblioteket vilka innehöll fyra pjäser vardera men jag läste aldrig övriga. Men det är därför jag valt det omslag jag har till recensionen trots att jag bara läst en pjäs.

En midsommarnattsdröm handlar om en faslig massa karaktärer. VI har Teseus som ska gifta sig med Hippolyta. Där är en kärlekskvadrat med Lysander och Demetrius som är kära i Helena, Helena i sin tur är kär i Demetrius medan Hermia är kär i Lysander. I skogen bråkar älvkungaparet Oberon och Titania med varandra och så är det ett gäng hantverkare som repeterar en pjäs vilken ska bli underhållning på det förstnämnda bröllopet. Hängde du med?

Ovanpå allt detta har vi också Puck, en gycklarälva som ställer till förväxlingar både med flit och av. Fel karaktärer blir kära i fel karaktärer under hela pjäsen men eftersom det är en komedi så ordnar allt upp sig på slutet. Kärlek och humor är centrala i pjäsen, alla utom hantverkargänget pratar i fina versmått och ibland på rim och det mesta är hyfsat lättläst om du bara håller lite koll på vem som är vem (förutom alla ovanstående förekommer också ett gäng älvor och några få människor till).

Folket gillade tydligen Shakespeare för att han blandade stilar hej vilt och här blandar han just karaktärer ur antikens mytologi med mer brittiska folktro-figurer. Både fattiga och rika skulle bli nöjda och känna igen sig. Den kända versraden ”Though she be but little she is fierce” kommer från just denna pjäs och är något Helena säger om sin väninna Hermia. Det är kul att ha läst pjäsen och den är bra även om komedier nog inte är min favoritgenre tyvärr.

Förlag: Norstedts
Utläst: 5 maj 2024
Mitt betyg: 4/5

Lämna en kommentar