Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra

Titel: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
Författare: Liza Marklund och Lotta Snickare

Förlag: Pocketförlaget
Sidantal: 176
Utgivningsår: 2007 (Originalupplaga: 2005)

Utläst: 30 juni 2012
Mitt betyg: 4/5

Den här boken köpte jag på bokrean på nätet i år för ynka 20 kr. Jag fick upp ögonen för den hos Feministbiblioteket där Hanna rekommenderar den varmt. Jag har länge känt att jag har för dåliga kunskaper i feminism och genusfrågor och behöver definitivt läsa mer om sådant.

Det här en rak bok om vårt ojämställda samhälle. Den första delen handlar om hur vi konstruerar det sociala könet hos pojkar och flickor. Den andra delen tar upp hur ojämställdheten ser ut i praktiken och vad som ligger bakom det. Den tredje delen ger dig som kvinna redskap och strategier att bemöta och bekämpa denna ojämställdhet. I varje kapitel dräller det av egna erfarenhet från författarna som får en att tappa hakan. Jag arbetar i en kvinnodominerad bransch och har aldrig chefsaspirerat så det är en hel del i boken som inte berör just mig men det är ändå intressant läsning.

Det är bara en sak jag reagerar på. De skriver att: ”I ett jämställt samhälle blir äktenskapen lyckligare, vilket gör att antalet skilsmässor sjunker. Att familjerna blir stabilare får fler följder:” Här följer tre punkter men det är framförallt den sista jag hakar upp mig på. Den lyder: ”Männen dricker mindre, vilket minskar samhällets kostnader för vård och rättsväsende.” Baserat på de argument som presenteras i boken så tror jag också att en del av heteroäktenskapen blir bättre men det är ändå till syvende och sist beroende av de i äktenskapet ingående parterna. Jag är inte övertygad om att ett minskat antal skilsmässor genererar stabilare familjer. Det finns massor av stabila skilsmässofamiljer och massor av instabila familjer inom ett äktenskap. Dessutom finns det familjer där inget äktenskap har ingåtts och desa kan vara både stabila och instabila. Slutligen undrar jag: Dricker alltså alla män för mycket? Kommer inte alla kvinnor som dricker också att börja dricka mindre? Dricker män enbart för att de lever i ett ojämställt instabilt äktenskap?

Jag vill dock understryka att det här inte är någon hata-alla-män-bok utan den är saklig, angelägen och väl underbyggd (det finns en lång referenslista i slutet) och tyvärr är den högaktuell även sju år efter utgivning och kommer nog vara det i många år framöver. Den är dessutom lättläst med konkreta tips och råd. Alla människor borde läsa denna bok!

Köp på Adlibris eller Bokus

5 reaktioner på ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra

  1. Intressant! Man kan ju också tänka hur författaren vet att fler äktenskap kommer att hålla. Eftersom man ännu inte kan se resultaten av ett helt jämställt samhälle. Jag vet inte om det var så i den här boken men jag är emot när man säger sig veta saker som inte är bevisat (vetenskapligt?). Missförstå mig rätt, jag tror verkligen på att vi kan ändra mycket genom att tänka på hur vi uppfostrar barnen och allt det där (färger, hur vi talar till dem osv). Alltså jag kritiserar inte tänket alls och det finns verkligen mycket som inte alls är jämställt i vårt samhälle! Och som du säger. Många kvinnor dricker också för mycket och många män gör det inte! Det finns säkert massor av sånt att haka upp sig på om alla böcker av detta slag. En sak är säker. Jag vill gärna läsa den här boken!

    1. Jag har aldrig läst något av henne tidigare och har nog alla de fördomar du har. Jag tänker fortfarande inte läsa någon av hemes deckare men tycker absolut att du ska läsa denna. Lotta Snickare är doktorand inom ledarskapsforskning vid KTH, hon har också skrivit boken! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s