Halvvägs in i Illdåd och fler tankar kring deckargenren

Halvvägs in i Illdåd så måste jag säga att jag tycker den är bättre och har mer levande karaktärer än jag hade förväntat mig. Jag har googlat en del på deckare och thriller för att ta reda på vad skillnaden är. Här hittar jag ett svar där de angett Nationalencyklopedin som källa. Jag kopierar in svaret:

En deckare är en roman eller film med en detektiv som centralgestalt men i en thriller (av engelska thrill, ”få att rysa av spänning’), står ett tilltänkt brottsoffer och/eller brottsling i centrum. En thriller är genre inom kriminallitteratur och -film som dramaturgiskt gränsar till skräckgenren.

Bokbiten har tidigare ställt sig samma fråga och får lite olika svar där Fru E menar att en deckare kräver en polis eller privatdetektiv i huvudrollen medan Böckerx3 lyfter fram att Liza Marklunds huvudrollsinnehavare är journalist men att det ändå klassas som deckare.

Illdåd handlar ju om Alex King, som är konsult inom beteendevetenskap, till viss del hans flickvän och polis Nina samt brottsoffret Sara. På boken står att det är en thriller och det köper jag. Det som jag egentligen funderar över är Mörk jord som jag läste nyligen och med vilken jag ansåg min egen deckarutmaning avslutad. Men i Mörk jord är det ju Steven och pedofilseriemördarmannen, som jag inte minns namnet på, som står i centrum. Alltså ”ett tilltänkt brottsoffer och/eller brottsling”. Biblioteket hade stämplat den som deckare och jag vet faktiskt inte om de har någon thrillersektion. För mig är en klassisk deckare Agatha Christie eller Wallander-stuket men som alltid med klassificeringar finns det en enorm gråzon.

Vad kallas förresten ”vanliga” böcker? de som inte är deckare, thrillers, fantasy, sci-fi, romance etc. Inom filmvärlden har vi ju dramakategorin och det är den typen av böcker jag uppskattar allra mest. Kallas dessa bara romaner? En snabb check visar att Adlibris har en avdelning som heter Modern och samtida skönlitteratur och Bokus heter Samtida skönlitteratur. Jag får kanske nöja mig med det.

8 reaktioner på ”Halvvägs in i Illdåd och fler tankar kring deckargenren

 1. Petter Eremiten

  En deckares ka innehålla en gåta. Ett brott har begått och frågan är, vem som är skyldig. I en thriller vet man oftast vem brottslingen är.
  Med Vänlig Hälsning
  Petter Eremiten

 2. Spänningsroman är en genredefinition man kan använda bredare om man vill (omfattar deckare, thriller, de spännande romanerna som faller utanför deckare etc) … Det är i alla fall så jag har förstått det!

 3. Jag har också funderat på detta. Genren har ju utvecklats till att innehålla mycket. Jag tyckte inte Illdåd var en deckare eller ens thriller. Den är nästan som en dokumentär. Fast fikitiv.

  Jag har utmanat dig i min blogg

 4. Pingback: Illdåd « Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s