Tema Island

Den här är min!
Den här är min! (Bild tagen från thepinkrose)

Det har blivit på det viset att jag fått förmånen att hänga med på en resa till Island i sommar och göra lite sådant som man ”ska” göra på en resa till Island. Alla sakerna är säkert jättekul men alltså, jag ska rida ISLANDSHÄST PÅ ISLAND! Nästan lika roligt som att rida ska det bli att titta på alla andra som försöker rida. 🙂

Med anledning av detta tänkte jag mig ett långtgående tema eller kalla det en utmaning där jag ska läsa lite isländskt såklart. Jag har i afton surfat runt hos Stadsbiblioteket och utifrån utbudet där satt ihop en liten tipslista åt mig själv. Inga krav på ett visst antal lästa böcker utan jag tar det jag hinner. Om någon har fler tips så tar jag gärna emot dem men jag undanber mig dock Arnaldur Indridason och Yrsa Sigurdardottir av den enkla anledningen att jag inte vill läsa några deckare.

 • Skugga Baldur av Sjón
 • Bland träden av Gyrdir Eliasson
 • Sommarljus och sen kom natten av Jón Kalman Stefánsson
 • Änglarnas sorg av Jón Kalman Stefánsson
 • Solskenshäst av Steinunn Sigurdsdóttir
 • Tystnaden av Vigdis Grimsdóttir
 • Z en kärlekshistoria av Vigdis Grimsdóttir
 • Stormland av Hallgrimur Helgason
 • Måsarnas skratt av Kristin Marja Baldursdottir
 • Gift för nybörjare av Eirikur Örn Nordahl
 • Den lilla hästen av Thorvald Steen (norsk författare men boken handlar om Snorre Sturlasson)

Den enda som jag läs hittills är ju Jón Kalman Stefánsson vars Himmel och helvete jag älskade. Det här ska bli spännande läsning!

12 reaktioner på ”Tema Island

 1. Åh, vilken härlig resa! Den hade jag gärna gjort – har aldrig varit på Island och tror faktiskt att jag aldrig ens ridit Islandshäst heller, konstigt nog.

 2. Något av Laxness kanske? Trots allt Islands nobelpristagare och stolthet. Jag läste Islands klocka, första delen, på Island ifjol. Har som ambition att så sakteliga ta mig igenom hela trilogin… Läsning av del två Den ljusa mön pågår…

  Mimmimarie – http://mimmimarie.blogspot.se/ – är också påväg till Island och läser därför också isländskt i år.

  För övrigt var Stefanssons Sommarljus den, av de isländska böckerna jag läste ifjol, som jag tyckte särklass bäst om.

  1. Jag sneglade lite på Laxness men jag kände mig inte helt pepp men jag ska kika lite närmare på honom. Himmel och helvete av Stefánsson låg på min topplista förra äret – det var magisk läsning! Jag ska genast kika in hos Mimmimarie, tack för tips!

 3. Så kul att vi bägge ska till Island till sommaren. Jag kommer att följa dina inlägg med intressen. Dock tror jag att mina rida-på-islandshäst-dagar är över. Dessvärre klarar nog inte min rygg det, men jag njuter av att titta på dem

  1. Så tråkigt att höra att dina riddagar är räknade men du får väl koncentrera dig på varma bad då. Ja, jag hoppas att jag hinner läsa något isländskt nu också och inte bara planera för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s