Tematrio – prisvinnare

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser handlar om böcker som vunnit pris:

Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

Lyran berättar att hon i år varit ovanligt ointresserad av de Augustprisnominerade böckerna. Jag går snäppet längre och erkänner att jag i stort sett aldrig brytt mig om några priser innan jag började bokblogga. Med undantag av de senaste två årens Nobelpris där jag faktiskt tagit mig för att läsa pristagarna, om än i efterhand, så har jag fortfarande inte engagerat mig nämnvärt för de olika priserna. Men – varje gång det är en annalkande prisutdelning  blir jag trots allt nyfiken och senaste idag surfade jag in på Feedly ett par gånger för att kolla vem som vunnit. Jag noterar intressanta vinnarböcker i min inre anteckningsbok med följden att de snart försvinner pga lätt senilitet. Faktum är att jag har riktigt dålig koll på vilka litterära utmärkelser som överhuvudtaget finns att erhålla men med hjälp av google och Wikipedia lyckades jag vaska fram ett par både prisade och högst läsvärda böcker som jag läst:

 1. Skugga-Baldur av Sjòn
  vinnare av Nordiska Rådets litteraturpris 2005
  Ur min recension: ”Det är prosa men med poetiska inslag och fast att Sjón skriver så få ord så rymmer boken så ofantligt mycket – både finstämt, vackert och vedervärdigt. Det är surrealistiskt och realistiskt på samma gång, precis som jag älskar!”
 2. Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
  vinnare av Augustpriset 2002
  Jag läste den här innan jag började blogga och det var en läsupplevelse av ett slag som jag inte hade haft på flera år. Jag kallar den boken som återuppväckte mitt läsintresse vilket delvis beror på att den dök upp i exakt rätt stund för mig men också för att jag tyckte den var fantastisk.
 3. The Sense of an Ending av Julian Barnes
  vinnare av Man Booker Prize 2011
  Det första jag kände när jag läst ut denna var att jag måste läsa den igen för det kändes som jag missade hälften och jag ville förstå den bättre. Ur min recension: ”Skeenden varvas med minnen, tankar och betraktelser och det är framförallt alla de där invävda funderingarna som jag vill klippa ut och dissekera.”

För övrigt så efterlyser jag en bra förteckning över alla intressanta litterära priser om någon känner sig manad?

8 reaktioner på ”Tematrio – prisvinnare

  1. Jag blev tvungen att googla nu och insåg att jag bara läst en vinnare! Så jag kan inte uttala mig om övriga men jag har åtminstone en av dem hemma, jag har haft två hemlånade utan att läsa dem och jag har i alla fall en på intresselistan. Gills det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s