Lucka 10 – Nobelpriset

julkalender 2013

nobelpriset

Nobelpriset i litteratur är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Priset skulle enligt Nobel själv erhållas av den som under det gångna året ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning”. Det är Svenska Akademien som utser vinnaren vilken får en medalj och 8 miljoner svenska kronor. Priset har delats ut sedan 1901 och ofta har valet av pristagare kritiserats bl.a. för favoriseringen av europeiska författare, det höga antalet svenska pristagare och att få kvinnor har fått priset. Hittills har åtta svenskar respektive 13 kvinnor erhållit priset.

För att  kunna få Nobelpriset i litteratur måste en författare nomineras av medlemmar ur akademier runtom i världen, professorer, tidigare pristagare samt ordförande för nationella författarorganisationer. Nobelkommittén i akademien tar hand om förslagen och när det är ca fem namn kvar presenteras de för övriga medlemmar i Svenska Akademien vilka läser in sig på dem och sen utser en vinnare. Om det behövs tar de in hjälp i form av ex interna översättningar eller skickar remisser till facklärda.

2013 års pristagare blev Alice Munro och av övriga pristagare har jag läst Selma Lagerlöf, Knut Hamsun, Hermann Hesse, Pär Lagerkvist, Albert Camus, John Steinbeck, Samuel Beckett, Harry Martinsson, William Golding, J.M. Coetzee och Mo Yan. Det är också högst troligt att jag läst Verner von Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt eller Eyvind Johnson under skolårens svensklektioner och därtill säkert utdrag från någon annan pristagare. Helt klart finns där många jag troligtvis aldrig kommer att läsa (även om vansinnighetsprojekt à la Nobelprisprojektet trots allt lockar) samt några jag är genuint nyfiken på.

För mer information  besök prisets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s