Lucka 12 – Pulitzer Prize

julkalender 2013

Pulitzer Prize

Pulitzerpriset instiftades 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer och det delas årligen ut av Columbia University i 21 olika kategorier varav skönlitteratur är en. Fram till 1947 hette kategorin Pulitzer Prize for the Novel men sedan 1948 kallas det Pulitzer Prize for Fiction och det anses vara USA:s mest prestigefyllda litteraturpris. Priset går till framstående romaner av amerikanska författare vilka helst ska handla om livet som amerikan. Vinnaren erhåller 10 000 amerikanska dollar.

Priset går att söka för amerikanska medborgare och det är en jury på en handfull personer som utser pristagare. Vissa år har inget pris delats ut då juryn inte kunnat enas om en vinnare. Senast detta hände var 2012.

2013 års pristagare var The Orphan Master’s Son av Adam Johnson vilken jag hört gott om men inte läst. Bland tidigare års pristagare har jag heller inte läst en enda (jag är dock osäker på om jag läst Purpurfärgen) men jag är nyfiken på Dödssynden av Harper Lee och har Vägen av Cormac McCarthy och Timmarna av Michael Cunningham hemma i hyllan.

För mer information  besök prisets hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s