Lucka 16 – Man Booker Prize

julkalender 2013

Man Booker Prize

Detta pris delas ut varje år för den bästa skönlitterära boken skriven på engelska av en invånare boende i Samväldet (Commonwealth of Nations), Irland eller Zimbabwe. Från och med 2014 ska dock författare från hela världen kunna övervägas så länge som verket är skrivet på engelska och publicerat i Storbritannien. Pristagaren brukar uppmärksammas runtom i världen och priset genererar en ökad bokförsäljning. Även de författare som hamnar på prisets shortlist eller t.o.m. longlist brukar få ökad uppmärksamhet.

Bakom priset ligger företaget Man Group som sysslar med finansiell verksamhet. En ny jury utses varje år och består av olika människor med anknytning till eller intresse för litteratur. Priset har delats ut sedan 1969 och pristagaren vinner  50 000 brittiska pund och liksom alla som blir shortlistade dessutom 2500 brittiska pund samt en specialdesignad utgåva av sin egen bok.

2013 års pristagare blev The Luminaries av Eleanor Catton.  Bland tidigare års prisvinnande böcker har jag bara läst The Sense of an Ending av Julian Barnes men jag har åtminstone The Remains of the Day av Kazuo Ishiguro och Hilary Mantels Wolf Hall i bokhyllan. 

För mer information besök prisets hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s