Dags för förändring, eller?

Ibland tycker jag vissa böcker är svåra att skriva om då jag är min egen paragrafryttare. Så här har jag skrivit på bloggen om bloggen:

Jag vill komma ihåg varför jag valde att läsa boken, vad den handlade om och vad jag tyckte om den. Så det är helt enkelt vad jag skriver.

Detta innebär för mig att en recension måste innehålla alla dessa tre moment och gärna i den ordningen. Jag gillar dessutom att separera vad boken handlar om från omdömet då jag själv bara vill läsa omdömet när jag läser andras recensioner, jag vill inte veta vad boken handlar om (mer än i väldigt stora drag eller på ett ungefär). Men detta system har nu gjort att jag istället fått svårt att få ur mig recensioner och kanske borde jag därför prova någon annan variant? Mikrorecensioner eller bara en text med lite känslor och tankar kring boken? Jag gillar ju ändå att läsa sådana varianter också hos er andra bloggare så varför skulle inte jag kunna göra så? Mina recensioner skriver jag oftast för mig själv, så att jag har en liten minnesanteckning om varje bok helt enkelt. Om det är ett recex så försöker jag att skriva mer ingående men de allra, allra flesta böcker jag skriver om här är ju inte recex.

Jag tror banne mig att jag helt enkelt ska prova om jag kan skriva om en bok lite mer ”kravlöst” (från min egen sida sett då). Det värsta som kan hända är väl att det slutar med att jag i alla fall skriver om boken enligt den ”bokdivisionska manualen”!

6 reaktioner på ”Dags för förändring, eller?

  1. Själv har jag slutat skriva recensioner, jag är usel på det, och skriver istället om mina läsupplevelser. Och jag delar gärna andras läsupplevelser. Kanske går det att kombinera. Hoppas att du hittar ditt sätt. Vi är ju unika!

  2. Det är ju bra att ha tankar om hur man ska skriva sin recension, men det får ju liksom inte ta död på lusten att skriva dem. Men det där med att inte ha med handlingen i omdömet tror jag benhårt på. Precis som du så vill jag själv inte veta för mycket om handlingen när jag läser om en bok på någon annan blogg.

    1. Lite handling vill jag egentligen ha eftersom att det hjälper mig att minnas vad en bok handlar om men det räcker typ med att ”Pippi är en stark, tuff och snäll tjej som gör som hon vill”. 🙂 Men i nuläget känner jag ofta någon slags motvilja mot att påbörja en recension för att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva och det känns som en jobbig process. Skitknäppt när man har en bokblogg ju!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s