Statistik över läsåret 2018

Här hade jag tänkt att skriva att det var sjunde året med nördstatistik men jag verkar inte ha gjort någon 2017. Jag hittar ett inlägg där jag säger att jag nog inte ville göra någon statistik pga bristande läsning. Såna år finns det också. Kanske kan jag nu någon dag med lite distans till 2017 våga mig på att göra statistik för 2017 i alla fall.

Ok, men då kör vi då. Jag brukar jämföra med året innan men det går ju inte nu, så vi ser det som en fräsch nystart bara. I år gör jag som vanligt så att jag klumpar ihop alla barn- och ungdomsböcker till en kategori men inför 2019 har jag lite andra planer.

Böcker

Totalt antal lästa böcker: 65
Svenska/engelska: 62/3
Pappersbok /e-bok/ljudbok: 39/25 / 1

Barn- och ungdomsböcker: 12
Noveller: 3
Novellsamlingar: 0
Pjäser: 0
Seriealbum: 0
Diktsamling: 1
Fackböcker: 10

Hyllvärmare: 3
Bokhylleböcker: 7
Bibblaböcker: 25
Nyinköpt/presenter: 15
Recex: 15

Kommentar: Jag har ju som sagt inte förra årets siffror men jag kan ändå se att 2018 var ett bra läsår för att vara jag. To.m. det bästa sen bloggen startade om vi räknar antal lästa böcker. Nu är ju inte alltid siffrorna direkt överförbara för ibland räknar jag med kurslitteratur och ibland bara vissa barnböcker etc.

Jag läste extremt få böcker på engelska, av ingen särskild anledning. Det som mest sticker ut annars är att jag läste många fackböcker vilket dels kan bero på att jag inte alltid räknat dem, dels att jag intresserat mig för många facklitterära böcker i år. Och såklart att jag läste poesi!

När det gäller böckernas ursprung så är det första som slog mig att jag inte märkt ut recexen i mina månadssummeringar, vilket gjorde det här jobbet så mycket svårare. Som vanligt en liten andel läst ur det egna befintliga beståndet. Egentligen tror jag att jag skulle kunna ge bort alla mina olästa böcker och sen bara låna sånt jag vill läsa. Fast jag gillar ändå att ha några stycken där i hyllan att välja bland.

Författare

Totalt antal lästa författare: 61
Kvinnor/män:  50/11
Levande/döda: 58/3
Antal författare jag läste för första gången: 45

Kommentar: Ser ut typ som vanligt, jag läser övervägande levande, kvinnliga och för mig nya författare!

Geografi

Antal böcker per världsdel:

 • Afrika: 4
 • Asien: 6
 • Europa: 46
 • Nordamerika: 7
 • Sydamerika: 0
 • Oceanien: 0

Antal böcker per land:

 1. Egypten 1
 2. Irland 1
 3. Israel 1
 4. Japan 1
 5. Kanada 1
 6. Kina 2
 7. Nigeria 3
 8. Norge 1
 9. Saudiarabien 1
 10. Schweiz 1
 11. Storbritannien 6
 12. Sverige 36
 13. Sydkorea 1
 14. Tyskland 1
 15. USA 6

Kommentar: Jag har boostat mina lästa länder rätt rejält det här året. Utan att aktivt försöka. Förutom de två gånger när jag valde restaurang till bokcirkeln först och sen en bok som passade den maten. Hej Italien och Nigeria! Kul är att många andra bokcirklare har valt spännande länder att läsa. Om jag minns rätt så är Egypten, Schweiz, Saudiarabien och Sydkorea nya länder! Jag säger som varje år: jag borde fixa till den där kartan snart… 2015 tror jag att jag fixade en karta men det verkade vara något problem med den 2016. Men att jag sedan jag startade bloggen i slutet av 2011 läst en enda bok från Sydamerika, alltså, vad säger man om det?

2 reaktioner på ”Statistik över läsåret 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s